8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupă 60 de ani, un craiovean a aflat că locuieşte la Cârcea

După 60 de ani, un craiovean a aflat că locuieşte la Cârcea

De aproape 20 de ani, Craiova nu a reuşit să-şi încheie disputele administrativ-teritoriale cu localităţile limitrofe. Un craiovean din Plaiul Vulcăneşti a aflat că locuieşte la Cârcea în momentul în care a avut nevoie de un cadastru la casă.

Ultimul Plan de Urbanism General (PUG) datează de la începutul anilor 2000. De atunci însă, situaţia din teren s-a schimbat, s-a construit foarte mult la periferii, iar noile cartiere sunt revendicate de comunele învecinate. Războiul se duce pentru taxele pe care oamenii le plătesc primăriilor de care aparţin. GdS a scris permanent despre aceste dispute.

Ping-pong între primării

Recent, ne-a fost sesizat un nou caz de acest gen. Este vorba despre Aleea 3 Plaiul Vulcăneşti, care, deşi după nomenclator figurează în Craiova, s-ar afla pe teritoriul comunei Cârcea. Problema ne-a fost semnalată recent de familia Marian şi Ştefana Săndulescu.

Recent, aceştia au vrut să-şi întocmească pentru prima dată cadastru la proprietatea pe care o deţin în această zonă, pentru a o înscrie în cartea funciară. Pentru ca documentaţia cadastrală să primească aviz, cei de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj le-au cerut şi un certificat fiscal de la primăria de care aparţin. La începutul anului 2019, Direcţia de Impozite şi Taxe a Primăriei Craiova a emis familiei Săndulescu decizia de impunere pe anul în curs şi certificatul de atestare fiscală. Cu acestea, s-a prezentat la OCPI Dolj, încă actele nu i-au fost de nici un folos. Confom datelor OCPI, proprietatea se află pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei Cârcea.

Lucrul acesta i-a mirat, pentru că, de când se ştiu, ei plătesc impozitele la Craiova. „De 60 de ani plătesc impozitele la Craiova, aici am fost luat în evidenţă. Dar de la Cadastru m-au trimis la primăria din Cârcea, să iau certificat de acolo. Au spus că aşa a reieşit la ultimele măsurători, că proprietatea se află în Cârcea. Nu aveau ce certificat să-mi dea, din moment ce nici nu eram în evidenţele lor“, ne-a spus Marian Săndulescu.

Cercul vicios al actelor

În luna mai, familia Săndulescu a obţinut un certificat prin care se adevereşte că terenul în suprafaţă de 700 mp „se află pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea“.
Ulterior, Marian Săndulescu a depus la OCPI o cerere de reexaminare care, de data aceasta, a fost soluţionată favorabil.


În motivarea admiterii cererii, reprezentanţii OCPI invocă unele prevederi din Legea nr. 7/1996 a Cadastrului şi Publicităţii Imobiliare, precum şi din Regulamentul ANCPI. În speţa de faţă, soluţia s-a dat în urma întocmirii unui referat al inginerului-şef, la finalul căruia se concluzionează că cererea de înscriere îndeplineşte prevederile legale.


Conform articolului nr. 78 din Regulamentul OCPI invocat, se cere şi „certificatul fiscal eliberat de primăria în circumscripţia căreia se află imobilul respectiv“, însă acum nu ar mai fi nevoie de el, spune petentul. „Tot timpul invocau acest articol 78 şi mă plimbau de la unii la alţii. Mi-au spus că acum nu mai este nevoie de el, să mă duc la Primăria Cârcea să mă ia în evidenţă”.


La rândul său, directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu, afirmă că situaţia administrativ-teritorială dintre Craiova şi comunele vecine nu este încă rezolvată, dar că se încearcă delimitări punctuale, când intervin astfel de cazuri. „Am căzut de acord la nivelul ANCPI că acolo unde sunt situaţii de acest gen, nu le mai cerem certificat fiscal. Le avizăm documentaţiile cadastrale în baza cărora sunt luaţi în evidenţă de primăria de care aparţin şi ne aduc după aceea certificatul fiscal“, a afirmat Cilibiu.


Altfel, primarii acestor comune trebuie să ştie că preluarea unor zone din Craiova are nu doar beneficii (colectarea taxelor), ci şi obligaţii (infrastructură şi utilităţi). Altfel, se poate ajunge la situaţii în care locuieşti în Craiova din punct de vedere al nomenclaturii stradale, aici plăteşti utilităţile, dar plăteşti taxe la Cârcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS