10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritățile române liniștesc populația, după explozia nucleară de la Arhanghelsk: Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu

Autoritățile române liniștesc populația, după explozia nucleară de la Arhanghelsk: Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu

Nu există date care să indice existența unui risc radiologic pentru populația României, arată, într-un comunicat comun, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare și Agenția pentru Protecția Mediului.

„​În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată în comunicat.

Radioactivitatea, moniorizată permament

Agenția Națională pentru Protecția Mediului monitorizează în permanență radioactivitatea mediului, iar la măsurătorile efectuate din 8 august și până în prezent „nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului”.
​De asemenea, reprezentanții celor trei instituții susțin că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.
Potrivit comunicatului, autoritățile române sunt în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.


„Nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, se mai arată în comunicat.


Explicațiile vin după ce pe 8 august pe opt august a avut loc o explozie, în nordul Rusiei, în timpul testării unui motor de rachetă, care a ucis cinci experți în fizică nucleară și a rănit alți cel puțin trei. Declarațiile autorităților Rusiei au fost contradictorii și fragmentare, ceea ce dus la panică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS