14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe ne facem cu trotinetele electrice şi bicicletele din parcurile oraşului ?

Ce ne facem cu trotinetele electrice şi bicicletele din parcurile oraşului ?

Craiovenii care merg să se recreeze în parcurile oraşului, cu precădere Parcul „Romanescu” şi Parcul Tineretului spun că trotinetele electrice, dar şi bicicletele sunt un real pericol în aceste spaţii. Persoanele care le folosesc nu respectă reglementările în vigoare, în sensul că nu folosesc pistele special amenajate. Un minut de neatenţie sau o manevră proastă poate provoca un accident nedorit. Să nu uităm că în parcurile oraşului se găsesc copii cu vârste foarte mici, dar şi persoane vârstnice

„Să veniți în Parcul Nicolae Romanescu să vedeți ce nebunie este cu cei care folosesc trotinete electrice şi biciclete. În loc să te relaxezi sau să te joci cu copilul trebuie să ai grije să nu fie lovit de cei care merg pe trotinete. Copilul meu a fost lovit de un puşti care nu și-a cerut nici „scuze măcar, nefiind pe traseul marcat”, spune un craiovean.

Cine ia măsuri ?

Ce este de făcut ? Răspunsul poate veni de la RAADPFL- administratorul grădinilor publice din Craiova şi de la Poliţia Locală care monitorizează Parcul „Romanescu” sau are echipaje în celelalte parcuri ale oraşului.

Deocamdată ştim că, recent Primăria Craiova a adoptat un Regulament privind parcurile Grădina Botanică, locuirle de joacă, locurile de odihnă, grădinile de cartier şi terenurile de sport aflate în administrarea RAADPFL Craiova. În acest act normativ local se spune că:

Pentru siguranţa utilizatorilor, plimbarea pe biciclete în parcuri este interzisă, cu excepţia pistelor marcate. În acest caz bicicliştii trebuie să acorde prioritate pietonilor”, art.5, pct.10

Totodată „pentru siguranţa utilizatorilor, folosirea patinelor cu rotile sau a scuterelor nemotorizate în parcuri este permisă numai în locurisemnalizate ca atare”, art5, pct 12. Regulamnet.

În parcuri, bicicletele merg pe pistele special amenajate

Legislaţie pentru trotinetele electrice

Cu privire la trotinetele electrice, la acest moment există la Camera Deputaţilor un proiect de lege. Acesta vizează modificarea Codului Rutier cu privire la circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice.Sunt prevăzute şi reguli noi pentru biciclete

Legislația rutieră în vigoare nu reglementează în mod expres circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice şi cu atât mai mult în parcuri.

În forma actuală a Codului rutier, trotinetele electrice care ating viteze mai mari de 25 de kilometri pe oră intră la categoria mopede, prin urmare cei care le conduc ar avea nevoie de permis de conducere

Sunt voci care susţin că, firmele care închiriază trotinete electrice au limitat viteza acestora la 24 km/h, pentru a nu se încadra în categoria mopedelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS