10 C
Craiova
vineri, 24 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateNorvegia a detectat cantităţi infime de iod radioactiv în apropiere de Rusia

Norvegia a detectat cantităţi infime de iod radioactiv în apropiere de Rusia

Autorităţile norvegiene de securitate nucleară au anunţat joi că au detectat cantităţi infime de iod radioactiv în regiunea de la frontiera cu Rusia în zilele care au urmat unei explozii la o bază militară rusească, informează France Presse, citată de g4media.

Eşantioanele respective au fost colectate într-o staţie de filtrare a aerului la Svanhovd, în nordul ţării, în apropierea imediată a frontierei cu Rusia, între 9 şi 12 august.

La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom comunicase despre o explozie soldată cu cinci morţi cu două zile mai devreme la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei).

„La ora actuală, nu este posibil să se stabilească dacă ultima dectare de iod este legată de accidentul din Arhanghelsk”; a subliniat Autoritatea norvegiană de radioprotecţie şi de securitate nucleară într-un comunicat.

Potrivit acesteia, staţiile de măsurare norvegiene detectează cam de şase şi opt ori pe an iod radioactiv „a cărui sursă este în general necunoscută”.

Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării exclusese o contaminare radioactivă. A evocat probleme survenite în cursul testării unui „motor de rachetă cu combustibil lichid”. Dar primăria unui oraş situat în apropiere de bază declarase că a „înregistrat o scurtă creştere a radioactivităţii”; retrăgându-şi ulterior comunicatul.

Autorităţile ruse au recunoscut de atunci că accidentul a fost legat de testarea unor „noi tipuri de armament”.

Nivelul de radioactivitate după explozie a depăşit de 16 ori nivelul obişnuit. Agenţia rusă de meteorologie (Rosghidromet), susţine însă că acest nivel nu prezintă un pericol pentru sănătate. Potrivit Rosghidromet, nivelurile detectate după accident au scăzut rapid pentru a reveni la cele normale în aceeaşi după-amiază.

Sursag4media

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS