10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMusulmanii sărbătoresc Kurban Bayram, sărbătoarea scarificiului

Musulmanii sărbătoresc Kurban Bayram, sărbătoarea scarificiului

Musulmanii de pretutindeni sărbătoresc unul dintre cele mai mari evenimente ale religiei islamice, Kurban Bayram sau sărbătoarea sacrificiului. Conform tradiţiei, azi se taie berbeci, iar carnea lor este dată de pomană familiilor nevoiaşe.

Înainte de răsăritul soarelui, musulmanii se adună la geamii pentru a lua parte la Marea rugăciune comună. Cu toţii sunt îndemnaţi să convieţuiască în pace, ca şi până acum.

Familiile înstărite taie berbeci sau viţei. Conform tradiţiei, animalul trebuie să fie sănătos şi nu trebuie şi fi fost cumpărat cu bani împrumutaţi.

Carnea animalelor este fiartă fără a fi spălată, iar oasele nu se sfărâmă. Înainte de a fi sacrificate, animalelor le este oficiată o slujbă.

Cei mai săraci musulmani primesc pachete cu carne.

Sărbătoarea Sacrificiului îi apropie pe musulmani. De Kurban Bayram îşi vizitează rudele şi prietenii, copiii merg cu colindul şi primesc dulciuri sau bani.

Seara, în cluburi, se organizează toplanti-uri, petreceri specifice musulmanilor.

Respectând vechile tradiţii, astăzi, credincioşii musulmani din Dobrogea vor parcurge simbolismul sacrificiului ritualic, la finalul Marii Rugăciuni Comune (Bayram Namazi) săvârşită în moscheile şi geamiile din localităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS