16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExplozia la o bază din Rusia s-ar fi produs în cursul testării unei rachete nucleare/ Rosatom anunţă că cinci din angajaţi săi au murit în urma accidentului de la Arhangelsk

Explozia la o bază din Rusia s-ar fi produs în cursul testării unei rachete nucleare/ Rosatom anunţă că cinci din angajaţi săi au murit în urma accidentului de la Arhangelsk

Există suspiciuni că explozia de la o bază navală din regiunea Arhangelsk s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experţi citaţi de cotidianul Daily Express şi publicaţia online rusă Meduza, potrivit Mediafax.

Potrivit datelor oficiale comunicate de autorităţile ruse, două persoane au decedat, iar şase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă” care s-a produs joi la o bază navală din regiunea Arhangelsk.

„Nu au fost emanate chimicale dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiaţii este normal”, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie.

Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un expert rus, citat de postul BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare, fără ca Ministerul Apărării din Rusia să ofere mai multe detalii.

Cercetătorul dr. Mark Galeotti a afirmat că incidentul a fost „în mod clar o problemă mai mare decât ruşii lasă de înţeles”.

„Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea unuia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia. Este un secret foarte mare”, a adăugat dr. Galeotti.

Cercetătorul a mai afirmat că, în opinia sa, „acesta a fost un accident care în mod clar a implicat o rachetă nucleară”.

Autorităţile au recomandat locuitorilor să consume iod

O femeie din oraşul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ru că autorităţile au recomandat locuitorilor să consume iod. Substanţa este folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiaţii.

Jeffrey Lewis, expert de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury din Monterey, a anunţat că a observat o navă pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicaţia independentă Meduza.

Cercetătorul a observat nava „Serebrianka” în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet.

Lewis este de părere că prezenţa navei „Serebrianka” în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.

Rosatom anunţă că cinci din angajaţi săi au murit în urma accidentului de la Arhangelsk

Agenţia rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunţat sâmbătă dimineaţă că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei care s-a produs joi la o bază militară din regiunea Arhangelsk, în cursul testării unei rachete cu combustibil lichid, informează Reuters, agenţia rusă de stat RIA.

Alţi trei angajaţi ai agenţiei au fost răniţi, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.

Iniţial autorităţile ruse au comunicat că două persoane au decedat, iar şase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, iar în zona oraşului Severodvinsk, s-a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp. Mesajul a fost şters fără nicio explicaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS