Acasă Actualitate Un bazin de apă a fost descoperit în craterul unui vulcan activ...

Un bazin de apă a fost descoperit în craterul unui vulcan activ din Hawaii

-

Un depozit de apă a apărut inexplicabil în craterul Halema’uma’u al vulcanului Kīlauea din Hawaii, au anunțat oamenii de ştiinţă. Aceştia încearcă să lămurească provenienţa apei şi să determine dacă prezenţa ei poate influenţa activitatea vulcanului, potrivit cunoaşte lumea.

Bazinul, de mărimea unei camionete, a fost detectat prima dată la sfârşitul lui iulie pe baza unei fotografii aeriene care surprindea un „bazin verde”.

Descoperirea i-a intrigat pe oamenii de ştiinţă, întrucât nimeni n-a observat că ar exista apă în crater, relatează Newsweek.

O nouă fotografie a arătat „o suprafaţă verde netedă ce părea a fi apă”, dar cei care au realizat-o nu au observat şi reflexiile corespunzătoare.   O a treia imagine făcută la mare înălţime a arătat aceeaşi pată verde care putea fi creată de cenuşa sau praful rocilor desprinse de pe pereţii craterului, a spus  omul de ştiinţă Don Swanson de la Observatorul vulcanic din Hawaii.

„Culoarea verde ar putea fi efectul creat de minerale sulfuoase sau de alge. Punctul slab al acestei ipoteze este însă faptul că rocile de mari dimensiuni ce împrejmuiesc presupusul bazin nu sunt acoperite de nici un fel cenuşă, cu atât mai puţin de una verde”, a precizat Swanson.

Pe 1 august, oamenii de ştiinţă de la Observatorul vulcanic din Hawaii au făcut o incursiune deasupra craterului pentru a-l putea observa cu ochii lor, prilej cu care au confirmat suprafaţa lucioasă a apei. Şi nu doar că bazinul era acolo, ci el se mărise „vizibil”, la o  săptămână de la prima fotografie.

Bazinul se află într-un punct adânc şi aproape inaccesibil al vulcanului, neputând fi văzut cu uşurinţă de pe margine.

Cercetătorii încearcă acum să determine sursa apei, întrucât „lipsa unei explicaţii a provenienţei apei  face imposibilă o înţelegere a semnificaţiei ei.”, a spus cercetătorul citat care a precizat că nu „sunt motive să credem că pericolele au crescut sau s-au redus din cauza prezenţei apei”.

Citeste mai mult: Adevărul

ȘTIRI VIDEO GdS

Controale și amenzi la depozitele de lemn

Polițiștii din Gorj au desfășurat joi controale la depozitele de lemn. Astfel, poliţişti din Tismana împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Râmnicu-Vâlcea, au...

Tratamentul minune folosit împotriva coronavirusului

Profesorul Didier Raoult i-a dezvăluit, în premieră, preşedintelui Emmanuel Macron rezultatele celui mai amplu studiu pentru tratamentul Covid-19 de până acum. Potrivit publicaţiei franceze Les Echos, Emmanuel Macron a decis să meargă el însuși la Marsilia, unde a stat trei ore de vorbă cu profesorul, după ce a fost dezamăgit de perspectivele concrete de tratament disponibile rapid contra virusului.

Cine sunt oamenii care au preluat controlul asupra Băncii Transilvania

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor gestionate, adică circa 87 mld. lei la final de 2019. La bursa de la Bucureşti, instituţia de credit are o capitalizare de aproximativ 10 mld. lei.