14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pozitivă

Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pozitivă

Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pozitivă, care asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Cele mai mari diminuări de buget sunt la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării.

Reprezentanţii MFP precizează că sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare. Potrivit proiectului, sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi.

  • Ministerul Educaţiei Naţionale pierde 1,03 miliarde lei,
  • Ministerul Fondurilor Europene pierde 681,9 milioane lei,
  • Ministerul Cercetării pierde 369,1 milioane lei.
  • Ministerul Transporturilor pierde 128,8 milioane lei,
  • Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat are bugetul diminuat cu 243 milioane de lei,
  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pierde 310,4 milioane de lei
  • Secretariatului General al Guvernului pierde 143,6 milioane lei.

Alte rectificări

La instituţiile la care au fost diminuate creditele bugetare nu au fost diminuate corespunzător şi creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finanţate din fonduri europene, precum şi a lucrărilor de investiţii, diminuarea referindu-se doar la creditele bugetare (cash)”, precizează reprezentanţii MFP, într-un comunicat.

Pe de altă parte, bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei, astfel:

  • 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, din această sumă fiind prevăzute în sumă globală 1,5 miliarde lei, urmând ca diferenţa să se aloce ulterior prin hotărâre de Guvern,
  • 1,5 miliarde de lei pentru PNDL. Plafonul de împrumuturi/trageri pentru unităţile administrativ teritoriale s-a majorat cu 400 milioane de lei.

Plafoanele de contractare acordate din disponibilităţile contului general al Trezoreriei Statului pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul Fondului de Dezvoltare şi Investiţii au fost stabilite în sumă de 10 miliarde de lei.

Restituiri de taxe

Produsul Intern Brut s-a majorat la 1.031 miliarde lei, faţă de 1.022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an şi că proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor.

Totodată, se asigură suma de 135 milioane de lei pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a timbrului de mediu pentru autovehicule, reprezentând accesoriile rămase la suma restituită (dobânzi).

Se vor aloca şi 500 milioane lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS