10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul RO-ALERT, folosit în cazul răpirii de minori

Sistemul RO-ALERT, folosit în cazul răpirii de minori

​Polițiștii vor putea utiliza mijloace și metode de localizare, intercepta comunicații și accesa sisteme informatice doar cu autorizare de la procuror, în caz de pericol grav în care se află o persoană dispărută, potrivit unui proiect de lege inițiat de MAI și pus în dezbatere Publică. De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi folosit în cazul răpirii unui minor. 

Proiectul de lege prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate. La acest moment nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracțiune și se deschide un dosar penal, se arată într-un comunicat al MAI.

Metodele speciale de căutare, chiar si sitemul RO-ALERT

• localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; 
• interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță;
• accesul la un sistem informatic; 
• obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului 
• reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale; 
• obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane; 
• cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; 
• obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.

Utilizarea acestor metode se va face în baza unei autorizații emise de judecător pe o durată de cel mult 30 de zile. În caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore, urmând ca autorizarea judecătorului să fie solicitată până la expirarea acestui termen. De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi folosit în cazul răpirii unui minor. 

Vezi articolul integral AICI

Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS