14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrexit: Ce scenarii sunt posibile, după ce UE a respins cererile lui Boris Johnson

Brexit: Ce scenarii sunt posibile, după ce UE a respins cererile lui Boris Johnson

După ce negociatorul Uniunii Europene a respins cererea noului premier britanic Boris Johnson de elaborare a unui nou acord pentru Brexit, fără controversata dispoziție legată de „plasa de siguranță”, trei scenarii sunt avute în vedere. Iată-le mai jos, așa cum au fost creionat de agenția internațională de presă AFP.

UE cedează în fața lui Boris Johnson

Liderii UE acceptă în cele din urmă un nou acord de retragere fără faimoasa „plasă de securitate” destinat evitării revenirii controalelor la granița dintre Irlanda de Nord și vecina sa Irlanda, după Brexit.

Acest scenariu, care ar permite evitarea unor temute consecințe economice în cazul unui divorț brutal, pare totuși puțin probabil. Liderii UE au repetat că nu intenționează să redeschidă acordul pentru Brexit încheiat după negocieri dure. Negociatorul UE Michel Barnier a apreciat joi drept „inacceptabilă” propunerea lui Boris Johnson de a elimina plasa de siguranță.

În plus, prin acordarea unor concesii prea mari pentru Marea Britanie, liderii UE riscă să creeze un precedent care ar putea tenta alți eurosceptici de pe continent, ceea ce încearcă să evite cu orice preț.

Citeşte continuarea pe Hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS