21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCaniculă în Europa: 42 de grade în Paris

Caniculă în Europa: 42 de grade în Paris

A doua caniculă a verii care afectează milioane de locuitori din Europa occidentală a pulverizat recordurile unul după altul, cu 42 de grade Celsius la Paris, joi, la maximul acestui episod, înainte de o răcire a vremii așteptată la sfârșitul săptămânii, scrie AFP, potrivit hotnews.

Așa cum se aștepta, recordul istoric de căldură care data de peste 70 de ani în capitala franceză a căzut, cu 42,4 grade Celsius înregistrate la ora 15,30 (13,20 GMT): de la începutul măsurărilor în 1873, Parisul nu a depășit 40 de grade decât o singură dată, în 28 iulie 1947, cu 40,4 grade.

Serviciile meteo se așteaptă chiar la 43 de grade în regiunea pariziană.

Recordurile de căldură au căzut și în Olanda, cu 40,4 grade Celsius, Belgia, cu 40,6 grade Celsius și Germania, cu 41,5 grade Celsius.

Pentru Germania, un purtător de cuvânt al serviciului meteorologic național (DWD) a precizat că este vorba de un rezultat provizoriu, în condițiile în care se așteaptă o urcare a temperaturilor în cursul după-amiezii.

Cu aceste temperaturi în afara normelor și în ciuda avertismentelor, un copil de trei ani a murit de deshidratare în sudul Austriei, miercuri. Copilul a fost descoperit luni inconștient într-o mașină în plin soare, unde se urcase și adormise fără ca bunicii să observe.

În cursul ultimilor 2.000 de ani, temperaturile mondiale nu au crescut niciodată atât de repede ca în prezent, potrivit datelor publicate miercuri în două studii distincte în revistele Nature și Nature Geoscience.

Începând de vineri, este așteptată o răcire a vremii.

Și Marea Britanie „va doborî probabil recordul de căldură pentru iulie, care este de 36,7 grade Celsius și există chiar posibilitatea doborârii recordului absolut de 38,5 grade Celsius”, avertiza agenția meteo britanică).

Italia este și ea afectată, ca și Luxemburg și Elveția.

Fapt notabil, în Spania temperaturile au început să scadă la valori normale, cu doar 6 din cele 50 de provincii ale țări în alertă portocalie.

Sursahotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS