26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe este sinuzita şi cum se tratează

Ce este sinuzita şi cum se tratează

Ai răcit recent și de atunci încă ai nasul înfundat, febră și dureri de cap persistente? Ar fi bine să faci o vizită la medic pentru că este posibil să ai sinuzită.

Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale, cavităţile din oasele feței și craniului care se găsesc în imediata apropiere a nasului. Acestea sunt umplute cu aer și căptușite cu o mucoasă fină, o prelungire a mucoasei nazale. 

Cum se manifestă

Când lichidul din sinusuri nu se mai elimină, apare senzația de presiune în anumite zone ale feţei, disconfort care se accentuează când strănuți, tușești, depui efort fizic, apleci capul înainte. Pe lângă presiunea în anumite zone ale feței, cei cu sinuzită se mai confruntă și cu secreții nazale vâscoase, febră, nas înfundat, tuse cu expectorații, respirație îngreunată. Dacă aceste simptome trec în patru săptămâni, vorbim de o sinuzită acută. Când acestea persistă opt săptămâni sau reapar continuu după opt săptămâni, în ciuda unui tratament medicamentos efectuat corect, poate fi vorba de sinuzită cronică, notează clicksanatate.ro. Aceasta poate necesita un tratament invaziv și, eventual, o intervenție chirurgicală.

Tratamentul în sinuzita acută

În cazul sinuzitelor acute, tratamentul constă în clătirea și curățarea pasajelor nazale cu apă sărată sau cu o soluție salină. Totodată, este indicată şi folosirea corticosteroizilor nazali. Aceste spray-uri nazale ajută la prevenirea și tratarea inflamației. Medicii recomandă şi administrarea de corticosteroizi orali sau injectați. Aceste medicamente sunt folosite pentru ameliorarea inflamației cauzate de sinuzită, mai ales dacă ai polipi nazali. Corticosteroizii orali pot provoca reacții adverse grave atunci când sunt utilizați pe termen lung, de aceea sunt recomandați doar când simptomele sunt severe. Antibioticele sunt necesare în tratarea sinuzitei bacteriene. Medicamentele antifungice sunt utile în tratarea sinuzitei fungice.

Când este recomandată imunoterapia

În sinuzita alergică, evitarea expunerii la alergeni, cum ar fi părul animalelor sau mucegaiul, scade riscul apariției sinuzitei cronice. Dacă nu se poate evita expunerea la alergeni, medicul poate recomanda imunoterapia – desensibilizare în accepțiunea largă, pentru îmbunătățirea stării pacientului.

Operația, recomandată în sinuzita cronică

Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecție, însă poate apărea și din cauza creșterii unor formațiuni în sinusuri sau în fosele nazale (polipi nazali) ori de o deviație de sept care împiedică ventilația corespunzătoare a acestor cavități. De regulă, sinuzita cronică afectează tinerii și adulții de vârstă mijlocie, dar și copiii se pot confrunta cu sinuzita cronică. Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate, medicul poate indica tratarea sinusurilor prin chirurgie. Chirurgia endoscopică a sinusurilor ar putea fi o opțiune pentru cei care se confruntă cu sinuzita cronică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS