Acasă Actualitate Social-democrații își aleg candidatul pentru Cotroceni

Social-democrații își aleg candidatul pentru Cotroceni

-

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte, marţi, de la ora 12.00, pentru a-și alege candidatul pentru Cotroceni. Negocierile între PSD, ALDE și Pro România au eșuat. Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta nu au căzut de acord, luni, să susțină un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Social-democrații insistă să aibă un membru de partid în cursă. În condițiile în care șeful ALDE nu renunță la propria candidatură. Iar Ponta îl va susține pe Tăriceanu doar dacă acesta iese de la guvernare.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de înscrierea oficială a candidaţilor la cea mai înaltă funcţie în stat, partidele de la putere nu par dispuse să susţină aceeaşi persoană. Ultimele discuţii dintre partide nu i-au făcut pe liderii politici să se răzgândească, în condiţiile în care nici PSD, nici ALDE nu vor să renunţe la propriul candidat.

Viorica Dăncilă se îndreaptă spre o candidatură oficială

Cu nicio concluzie comună, doar partidul lui Victor Ponta e dispus să facă o alianţă şi asta doar în anumite condiţii. Şeful Pro România l-ar susţine pe Calin Popescu Tariceanu în cursa pentru Cotroceni, dacă iese de la guvernare.

Doar că şeful ALDE nu vrea să renunţe la putere. După ultimele negocieri cu PSD şi Pro România, Călin Popescu Tariceanu îşi doreşte să candideze la şefia statului, chiar şi fără susţinerea politică a celorlalte partide.

În tot acest timp, Viorica Dăncilă se îndreaptă spre o candidatură oficială, mai ales că Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor au renunţat la idee, lăsându-i astfel cale liberă şefei de partid.
Potrivit ultimelor sondaje din interiorul PSD, Viorica Dancilă are cea mai bună cota în rândul social-democraţilor, deşi cu un scor foarte mic – doar 11% la încredere.

Premierul mai are însă o piedică. Gabriela Firea vrea şi ea să candideze la preşedinţia României.
”Eu cred că este o mare greşeală a spune întâi: «Vreau să decidem după sondaje». Nu ne plac sondajele, le dăm la o parte. Doi: «Vreau să decidă organizaţia». Când simţi că organizaţiile nu sunt unanime (…) elimini şi acest criteriu şi mergi la al treilea, răspândit deja de trei zile: «Ne dorim un candidat care să aducă pace, să aducă linişte, fără conflicte». Păi noi avem nevoie de dezbateri! Noi avem nevoie de luptă!”, a declarat Gabriela Firea, sâmbătă seară.

ȘTIRI VIDEO GdS