10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIohannis a promulgat legea privind votul din diaspora, care introduce votul anticipat și votul prin corespondență

Iohannis a promulgat legea privind votul din diaspora, care introduce votul anticipat și votul prin corespondență

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, la Cotroceni, că promulgă legea privind votul din diaspora, care „ar trebui să le asigure românilor din străinătate dreptul de vot, fără a mai aștepta ore în șir la coadă”. El a cerut ministerelor de Interne, Externe și Autorității Electorale Permanente să dea dovadă de maximă responsabilitate în aplicarea acestei legi, care introduce votul anticipat și votul prin corespondență, potrivit hotnews.

„Promulg astazi, acum și aici legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate dreptul la vot, să mai aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a declarat Klaus Iohannis.

El a spus că noua lege, care introduce votul anticipat și permite votul prin corespondență, este un prim pas menit să creeze condiții pentru toți cei aflați la rând și în secția de votare chiar și după ora 21.00, ora închiderii urnelor.

„Cer Guvernului, în special Ministerului de Interne, Ministerului de Externe, Ministerului pentru românii de pretutindeni și Autorității Electorale Permanente să dea dovadă de maximă responsabilitate în aplicarea legii și pentru organizarea vorului în bune condiții. Fac apel la parlamentarii de dispora, la partide, asociațiilor de români din dispora, societatea civilă, mass-media să informeze populația asupra noilor prevederi”, a declarat șeful statului.

Instituțiile cu atribuții în organizarea alegerilor au obligația să pună în aplicare aceste măsuri

Iohannis a adăugat că instituțiile cu atribuții în organizarea alegerilor au obligația să pună în aplicare aceste măsuri cu bună-credință, pentru a se asigura că toți românii vor putea vota.

Actul normativ, adoptat de Parlament în 3 iulie, modifică următoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă; Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică. O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale, însă numai pentru românii din străinătate. De asemenea, a fost simplificat procesul de votare prin automatizarea listelor suplimentare. Actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din diaspora.

Sursahotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS