Acasă Actualitate Centrul Portugaliei, cel mai afectat de incendiile de vegetaţie

Centrul Portugaliei, cel mai afectat de incendiile de vegetaţie

-


Şi în acest an Portugalia este afectată de incendiile de vegetaţie care au distrus suprafeţe uriaşe de păduri şi terenuri agricole. În ultimele zile, cea mai afectată a fost zona din centrul Portugaliei, în special regiunile Cardigos şi Macao.
S-au înregistrat zeci de victime dar, până acum, niciun deces, iar sute de pompieri se luptă în continuă cu flăcările care ating înălţimi uriaşe.

Peste 800 de pompieri au fost mobilizaţi în centrul Portugaliei pentru a stinge trei incendii puternice de vegetaţie, iar autorităţile au emis ordine de evacuare pentru populaţia din zonele afectate, potrivit BBC.

Pompierii încearcă să limiteze dezastrul din apropiere de Cardigos (AP Photo/Sergio Azenha)

Cele trei incendii s-au declanşat sâmbătă, iar autorităţile au anunţat că duminică au reuşit să ţină sub control două dintre acestea. Incendiile s-au răspândit rapid din cauza vântului puternic din regiune.

Autorităţile dau vina pe oameni pentru producerea acestor incendii susţinând că neglijenţa acestora duce la producerea de incendii care scapă de sub control.

Concret, autorităţile sunt nemulţumite de faptul că oamenii nu îşi curăţă terenurile agricole şi astfel rămân în urmă tone de crengi de copaci şi alte materiale care se aprind extrem de uşor în condiţiile unor temperaturi record.

Răniţi şi pagube

Opt pompieri şi 12 civili au fost răniţi, iar Armata a decis mobilizarea soldaţilor pentru a ajuta la stingerea focului. Mai multe şosele importante au fost închise.

Poliţia a declanşat o investigaţie în legătură cu aceste incendii, a anunţat Eduardo Cabrita, ministrul portughez de Interne. El a informat că autorităţilor locale li s-a părut suspect că cele trei incendii au izbucnit în aceeaşi perioadă şi în zone apropiate.

„Suntem pregătiţi pentru o zi grea”, a declarat Belo Costa, un oficial din cadrul Protecţiei Civile. El a mai informat că nicio locuinţă nu este în pericol să fie afectată de incendii.

Sute de pompieri se luptă în continuă cu flăcările care ating înălţimi uriaşe
Sute de pompieri se luptă în continuă cu flăcările care ating înălţimi uriaşe

Preşedintele ţării, Marcelo Rebelo de Sousa, a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, că urmăreşte situaţia şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de persoanele afectate.

Şase regiuni din centrul şi sudul Portugaliei sunt sub cod roşu de incendii. Incendiile de vegetaţie sunt o problemă frecventă în Portugalia deoarece ţara este puternic împădurită, temperaturile ridicate din timpul verii duc la aprinderea copacilor, iar vânturile puternice care vin dinspre Oceanul Atlantic înteţesc focul.

În 2017, 64 de persoane au decedat din cauza unui incendiu în Portugalia, acesta fiind cel mai grav astfel de incident din istoria modernă a ţării.

ȘTIRI VIDEO GdS