21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAna Birchall a cerut o verificare în cazul demisiei lui Iacob

Ana Birchall a cerut o verificare în cazul demisiei lui Iacob

Ana Birchall a declarat că a cerut Corpului de Control al Ministerului Justiţiei o verificare în cazul demisiei lui Marius Iacob din funcţia de adjunct al DNA, întrucât documentul de eliberare din funcţie nu a mai ajuns la Klaus Iohannis. Ministrul a trimis, vineri, revocarea către preşedinte.

Anna Birchall: Factual, ştiu ce s-a întâmplat

Ministerul Justiţiei a declarat că a trimis cerere de revocare lui Iohannis în legătură cu demisia lui Iacob.

Îmi cer scuze opiniei publice pentru ce s-a întâmplat. Factual, ştiu ce s-a întâmplat. Am preluat la sfârşit de aprilie mandatul de interimar. Lucrarea aceasta era din 20 martie. La preluarea mandatului interimar, apărea ca lucrare scăzută, deci era rezolvată. În mometul în care am descoperit acest incident foarte grav şi de netolerat, am trimis – tardiv, e adevărat – cererea de revocare preşedintelui Iohannis. Am dispus intern o verificare a Corpului de Control. Aştept raportul şi în funcţie de raport dispun măsurile legale. Eu regret, e un lucru pe care nu l-am tolerat, nu-l tolerez şi nu-l voi tolera niciodată. Vineri am aflat şi vineri am trimis, a declarat ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Concret, documentul privind demisia lui Marius Iacob ar fi fost rătăcit într-un sertar al Ministerului Justiţiei, de aceea nu ar mai fi ajuns pe masa preşedintelui, pentru a semna decretul. Marius Iacob a demisionat din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA, în luna martie a acestui an. Decizia de demisie din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA vine la o zi după ce magistraţii instanţei supreme au decis că Marius Iacob a săvârşit o abatere discipliniară în legătură cu reprezentarea direcţiei în procesul Mihaiela Iorga-DNA, intentat de aceasta după ce a fost revocată din DNA. Sancţiunea pentru Iacob a fost avertisment. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru Carmen Simona Ricu, tot procuror DNA.

Acţiune disciplinară exercitată de inspecţia Judiciară

Este vorba despre abateri disciplinare sâvârşite în legătură cu reprezentarea instituţiei în procesul Mihaiela Moraru Iorga-DNA, intentat de magistrat după ce a fost revocat din Direcţie.

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Marius Constantin Iacob, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. g) şi m) din Legea nr. 303/2004, a transmis Inspecţia Judiciară.

De asemenea, inspectorii au exercitat acţiunea disciplinară faţă de Carmen Simona Ricu, potrivit Mediafax.ro


Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS