24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicaliştii din Cartel ALFA îi cer Vioricăi Dăncilă discuţii pe tema salariului din 2020

Sindicaliştii din Cartel ALFA îi cer Vioricăi Dăncilă discuţii pe tema salariului din 2020

Sindicaliştii din Cartel ALFA transmit, în urma unei întruniri la nivel intern, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă. Aceştia îi cer Vioricăi discuţii pe subiecte „urgente”, precum stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2020 şi modificări legislative cu impact bugetar.

Membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA”, reuniţi astăzi, au analizat deciziile şi declaraţiile oficialilor PSD după şedinţa CEx a partidului. Totodată şi a angajamentelor guvernamentale referitoare la un nou acord cu partenerii sociali cu scopul obţinerii susţinerii pentru viitoarele alegeri. În urma întrunirii au transmis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă.

Au semnat un acord, cu 5 confederaţii

Ţinând cont că:

  • În 2012, PSD şi PNL au semnat un acord, cu 5 confederaţii de angajatori şi confederaţiile sindicale reprezentative. Acordul prevedea modificarea de urgenţă a Legii dialogului social, în condiţiile schimbării guvernamentale. Modificarea acestei legi, care destructurează piaţa muncii din România, nu a fost realizată; – Există în Parlament două iniţiative legislative ale unor parlamentari, dar nu există încă un punct de vedere al guvernului, deci un punct de vedere asumat politic; – Existenţa prin lege a instituţiei dialogului social, prin Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS). Acest consiliu este prezidat de Prim Ministrul României. În (CNT-DS)urmau să fie întâlniri trimestriale pe subiectele importante de politică economică, socială şi fiscală. Întâlniri ce ar trebui să analizeze, să dezbată şi să decidă, dar care în fapt nu se realizează; – Niciun acord semnat de către partenerii sociali nu a fost respectat de către Guvernul României.

Cartel ALFA îi solicită Vioricăi să renunţe să mai facă alte promisiuni

Sindicaliştii Comitetului Confederal al CNS Cartel ALFA vă solicită să renunţaţi la a înainta alte promisiuni şi să orientaţi cu prioritate acţiunile partidului şi ale guvernului pentru a pune în practica angajamentele politice şi obligaţiile guvernamentale. Acestea fiind prevăzute în legislaţia existentă sau în programul de guvernare asumat, în baza unui dialog social real, bazat pe date, analize si argumente“, se arată în scrisoarea către Dăncilă, semnată de preşedintele CNS Cartel ALFA.

Sindicaliştii solicită convocarea de urgenţă

Totodată, sindicaliştii din Cartel ALFA solicită „convocarea de urgenţă a CNT-DS pe subiectele urgente ale partenerilor sociali”, precum: modificarea legii dialogului social; stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2020 şi emiterea hotărârii de guvern. Modificări legislative cu impact bugetar pentru realizarea rectificării de buget prevăzută în august 2019.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS