32.9 C
Craiova
marți, 5 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitateFilosoafa maghiară Agnes Heller a murit

Filosoafa maghiară Agnes Heller a murit

Filosoafa maghiară Agnes Heller, o figură a scenei intelectuale, fostă disidentă a regimului comunist din Ungaria şi contestatară a premierului Viktor Orban, a murit la vârsta de 90 de ani. Decesul a survenit vineri, în timp ce Agnes Heller înota în lacul Balaton, potrivit Mediafax.
Informaţia a fost făcută publică de Academia de ştiinţe maghiară, a cărei membră a fost Heller.

Născută pe 12 mai 1929, la Budapesta, Agnes Heller a fost elevă a unuia dintre principalii gânditori maghiari ai secolului al XX-lea, filosoful marxist Georg Lukacs (1885 – 1971).

Heller a devenit unul dintre principalii membri ai „şcolii de la Budapesta”, curent critic la adresa socialismlui maghiar, apărut după insurecţia din 1956. Urmărită de regimul comunist în anii 1970, Heller, care provenea dintr-o familie de evrei şi al cărei tată a murit în lagărul de la Auschwitz, s-a mutat în Australia. Apoi a mers la New York, unde a ocupat catedra de teorie politică Hannah Arendt de la New School for Social Research.

A revenit în Ungaria în anii 2000, devenind o figură a opoziţiei intelectuale, în timp ce regimul lui Viktor Orban a dus campanii de denigrare la adresa ei.

Agnès Heller a făcut parte dintr-un grup de intelectuali străini invitaţi la palatul Elysée din Paris de preşedintele francez Emmanuel Macron la câteva zile după alegerile europarlamentare din luna mai, pentru a marca angajamentul lor în faţa creşterii curentelor naţionaliste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS