Pesta Porcină Africană evoluează în prezent în 140 de localităţi
Verificări în localităţile unde există focare de pestă porcină africană


Alertă în Bulgaria după depistarea a noi focare de febră porcină africană, iar autorităţile au anunţat intensificarea măsurilor de securitate veterinară. Boala este incurabilă la animale dar, din fericire, nu are efect la om.

Transportarea cărnii sau a produselor din carne dar şi a animalelor vii, care pot răspândi infecţia, este interzisă în zone unde se declanşează focare de febră porcină africană. Toate vehiculele vor fi verificate şi dezinfectate iar deşeurile din porturi, aeroporturi sau gări vor fi tratate special. De asemenea, va fi redus numărul de mistreţi din rezervaţiile naturale.

“Noi, ca stat, trebuie să învăţăm din experienţe şi să luăm măsurile necesare, în conformitate cu planul nostru naţional, şi să le aplicăm strict, pentru a fi eficiente şi pentru a gestiona riscul şi pericolul posibil”, spune Desislava Taneva, ministrul Agriculturii din Bulgaria..
De la declanşarea epidemiei, la începutul anului, au fost sacrificate 375 de animale.

Agenţia pentru Securitate Alimentară a confirmat descoperirea a trei noi focare în regiunea Târgovişte, în zona Ruse şi în districtul Vrata. Au fost create trei zone de protecţie pe o rază de trei kilometri în jurul gospodăriilor contaminate. Până acum au fost identificate 16 focare la porci domestici şi 20 de cazuri la mistreţi.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.