14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn informatician bulgar, arestat după piratarea masivă de date fiscale

Un informatician bulgar, arestat după piratarea masivă de date fiscale

Un informatician bulgar, de 20 de ani, a fost arestat după o piratare masivă de date fiscale ce a zguduit ţara. Anunţul a fost făcut de serviciul de luptă împotriva criminalităţii organizate. Aceştia au eliminat ipoteza implicării Rusiei, informează France Presse.

„Această intruziune (în sistemul informatic al fiscului) a fost efectuată în Bulgaria, la Sofia, de un bărbat de 20 de ani”, a declarat Iavor Kolev, şeful unităţii de combatere a criminalităţii informatice.
Suspectul a fost arestat marţi seară la biroul său din Sofia. Acesta este responsabil pentru testarea şi îmbunătăţirea securităţii sistemelor informatice.

Mai multe site-uri din media bulgară au primit luni de la o adresă de e-mail din Rusia aproximativ 11 gigabiţi de date fiscale referitoare la aproximativ un milion de persoane fizice şi juridice.
Mesajul de poştă electronică a fost însoţit de observaţii dispreţuitoare la adresa guvernului de la Sofia, a cărui securitate cibernetică era descrisă ca o „parodie”.

Ministrul de interne Mladen Marinov s-a referit marţi la un atac din „străinătate” asupra „securităţii naţionale”. El a subliniat originea rusească a e-mail-ului şi stabilind o posibilă legătură cu decizia recentă a Sofiei de a achiziţiona avioane de luptă americane F-16.

În această etapă, „ancheta încearcă să stabilească cu certitudine dacă (arestatul) este autorul pirateriei şi dacă are complici”, a subliniat Kolev.

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a salutat miercuri rapiditatea cu care a acţionat echipa de combatere a criminalităţii informatice în identificarea presupusului autor al pirateriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS