32.8 C
Craiova
duminică, 14 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSCANDALURILE care au marcat mandatul lui Carmen Dan la şefia MAI

SCANDALURILE care au marcat mandatul lui Carmen Dan la şefia MAI

Carmen Dan a fost numită ministru de Interne în ianuarie 2017 şi l-a înlocuit pe Dragoş Tudorache. În cei doi ani şi jumătate de mandat, de numele lui Carmen Dan s-au legat mai multe controverse şi scandaluri. Printre ele se numără „microfonul găsit în priză” sau jignirile publice cu fostul premier Mihai Tudose.

Prima controversă legată de numele lui Carmen Dan. Scandalul microfonului pe care ministrul a pretins că l-a găsit într-o priză din locuinţa de protocol. Carmen Dan a depus, la sfârşitul anului 2017, o plângere la Parchetul General. S-a deschis un dosar penal pentru violare de domiciliu.

Este un dispozitiv funcţional

„Era un dispozitiv în perete. Nu era un dispozitiv la vedere pe care să îl poţi vedea în mod normal. Am considerat că este un aspect care are atribuţiile şi competenţa necesară. Am descoperit dispozitivul azi-după amiază, când am vrut să pun telefonul în priză. După şedinţa de Guvern. Dispozitivul nu era vizibil, consider că este o precizare importantă. La domiciliu este spaţiul meu privat. Este un dispozitiv funcţional”, a declarat Carmen Dan la acel moment.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a afirmat că dispozitivul de înregistrare provine, din zona privată. Este vorba de un „dispozitiv ieftin, care poate fi cumpărat cu 200-300 lei de pe orice site”. Surse judiciare declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că fapta de violare la domiciliu nu există. Este vorba despre două persoane care au intrat în locuinţa ministrului, cu acceptul surorii ei. Doi foşti ofiţeri de informaţii, care ar fi fost chemaţi pentru a efectua un control prin care să verifice dacă există aparatură de intercepare.

A dat ordin ca jandarmii să intervină violent

Fără îndoială însă, momentul care a marcat mandatul lui Carmen Dan a fost cel din data de 10 august 2018. Ministrul a fost acuzat atunci de către o mare parte a opiniei publice şi de către societatea civilă că a dat ordin ca jandarmii să intervină violent pentru dispersarea manifestanţilor din Piaţa Victoriei. În urma intervenţiei violente a jandarmilor, a fost constituit şi un dosar penal, care nu a fost însă trimis în judecată nici măcar acum. Ba mai mult, Parchetul General a declinat dosarul, după aproape un an, către DIICOT, pe motiv că ar conţine fapte ce ţin de siguranţa naţională. Nici din punct de vedere politic, Carmen Dan nu a avut un mandat liniştit. Ea a fost implicată în scandaluri şi jigniri publice cu alţi oameni politici, chiar din PSD.

„Mincinoasă, agresivă şi incompetentă”

Cel mai răsunător scandal este cel prin care Carmen Dan şi fostul premier Mihai Tudose şi-au adresat cuvinte grele, fie pe Facebook, fie prin intermediul presei. Fostul premier a numit-o pe Dan „mincinoasă, agresivă şi incompetentă”. Astfel, replica ministrului nu a întârziat să apară, Tudose fiind numit „bădăran securist”. Scandalul dintre cei doi a plecat de la numirea lui Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, în funcţia de şef al Poliţiei Române. La vremea aceea, premierul Tudose s-a opus acestei numiri, şi implicit demiterii lui Bogdan Despescu. Carmen Dan a cerut atunci „capul” lui Despescu, ca urmare a arestării poliţistului pedofil. În cele din urmă, conflictul dintre Dan şi Tudose, pe tema numirii unui nou şef la conducerea Poliţiei Române. S-a lăsat cu o furtună politică şi cu demisia lui Mihai Tudose.

Activitatea lui Carmen Dan

Carmen Dan a fost numită ministru de Interne în ianuarie 2017, când l-a înlocuit pe Dragoş Tudorache. Ea a ocupat funcţia de secretar al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) între lunile martie şi septembrie 1990 şi secretar al Şcolii generale numărul 3 Videle între 1990 şi 1996. În iulie 1996 a devenit referent al Băncii Agricola–Agenţia Videle, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie 2001. Din 2001 până în 2002 a fost teller front office la Raiffeisen Bank – Agenţia Videle. În 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman–Serviciul Juridic şi Contencios, ocupând această funcţie până în anul 2010. Din 2010 până în 2012 a fost director executiv al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Teleorman.

Autor:Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS