17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampanie de strângere de fonduri: Un copil orfan, crescut de bunică și premiant, a rămas sub cerul liber

Campanie de strângere de fonduri: Un copil orfan, crescut de bunică și premiant, a rămas sub cerul liber

Un copil, de zece ani, din Gorj, orfan și care este premiant are nevoie de un acoperiș deasupra capului. Este crescut de bunica din Jupânești, Gorj. Locuința lor a ars recent și au rămas sub cerul liber.

Mama l-a părăsit pe Abeel Dat la un an și trei luni, iar tatăl, care îl creștea exemplar, a murit acum doi ani, la muncă. De atunci, rămas fără părinți, îl crește bunica. Acum câteva zile, casa lor care se afla pe un vârf izolat de deal a luat foc și au rămas amândoi sub cerul liber. 

Abeel Dat este premiantul Școlii din comuna Jupânești. Relația lui cu tatăl a fost una specială. Nu a ajuns la casa de copii, așa cum a vrut mama, fiindcă tatăl s-a opus, chiar dacă nu avea mai nimic. Muncea însă de dimineața până seara, cu copilul pe lângă el. Drumul lui Abeel spre școală trece acum pe lângă mormântul tatălui. În fiecare dimineață îi face cu mâna, iar la întoarcere, spun oamenii, vorbește cu crucea: „Tati, am luat tot foarte bine și astăzi la școală. Să stai liniștit“.

„Abeel va avea cu siguranță o casă“

Alexandru Rustoiu, inițiatorul campaniei pe facebook „Împreună construim o casă pentru Abeel“, este unul dintre cei sensibilizați de povestea băiatului și dorește ca micuțul să aibă o casă nouă. „Un bun prieten mi-a adus în atenție această poveste care îți face pielea de găină. S-a urcat în mașină și s-a dus la Jupânești pentru a se asigura de veridicitatea celor citite și pentru a afla detalii. A stat de vorbă cu șeful de post și cu primarul. Situația este 100% validă, iar bunica este serioasă, muncitoare și fără vicii. Abeel va avea cu siguranță o casă.

Cum putem ajuta

Lucrurile au avansat deja. Un localnic îi donează un teren lângă mătușa lui, la asfalt, pe care vom începe noua construcție. Primăria a trimis deja un utilaj pentru a defrișa parcela. Primăria Jupânești a fost de acord, în urma discuțiilor din 14 iulie, să se ocupe de partea birocratică și să ajute cu materialele de care dispune. Restul, vom vedea. Cei care puteți ajuta direct cu materiale, haideți să o facem organizat (numărul de telefon este 0723.999.755) pentru a nu ne suprapune cu ceea ce poate contribui primăria.

Suma de bani strânsă va completa, pentru început, materialele care lipsesc, poate mâna de lucru și cât putem din utilarea noii case (proiectul schițat în biroul primarului implică o sufragerie, dormitor, hol, baie, bucătărie și cămară, având o amprentă de aproximativ 7x12m). A început să fie transpus în proiect tehnic de către un specialist voluntar. Știm, sunt multe astfel de cazuri, nu le putem cuprinde pe toate. Acesta mi se pare însă unul dintre cele care chiar schimbă viața unui copil.

Abeel a primit educația necesară spre a fi determinat și, dacă nu îl lăsăm acum, poate ajunge un exemplu al societății! Tatăl lui va fi mândru de el! Povestea o bătrână că tot satul vorbea despre faptul că era printre cei mai curați copii din clasă… Așa îl ținea tatăl său. Dacă Abeel avea părul ciufulit de la căciula purtată în drum spre școală, înainte să îl pupe în fața școlii, tatăl său scotea pieptenele din buzunar pentru a intra perfect aranjat în clasă. Tatăl care muncea cu brațele a murit muncind pentru ca al lui copil să răzbată nedreptățile vieții“, potrivit lui Alexandru Rustoiu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS