16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Franţei va fi sărbătorită cu fast

Ziua Franţei va fi sărbătorită cu fast

Ziua Franţei va fi sărbătorită cu fast la Paris, unde zeci de oficiali de rang înalt vor asista alături de președintele Emmanuel Macron la festivitățile organizate.
Cancelarul german Angela Merkel, dar și alţi şefi de stat şi de guvern vor participa la tradiţionala paradă militară de Ziua Bastiliei de pe bulevardul Champs-Elysees.
Aproximativ 500 de militari din brigada franco-germană urmează să ia parte la paradă, dar şi un contingent spaniol care revine dintr-o misiune de instruire a UE din Mali.
Tema din acest an este cooperarea europeană. Printre invitați se numără și premierul britanic, Theresa May, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. După parada militară va avea loc un dineu.

14 iulie nu este numai sărbătorirea revoluției din 1789 (cucerirea sau predarea Bastiliei, după punct de vedere) ci și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).
Instituită în 1880, ziua națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an, potrivit wikipedia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS