20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJustiţia a rezolvat cazul Sorinei. Adopţia internaţională rămâne valabilă

Justiţia a rezolvat cazul Sorinei. Adopţia internaţională rămâne valabilă

Magistrații Curții de Apel Craiova au respins, ieri, cererea de revizuire a adopţiei internaţionale în cazul Sorinei, fetiţa din Baia de Aramă, adoptată în condiţii controversate de o familie de români stabilită în SUA. În aceste condiţii, adopţia rămâne valabilă, iar Sorina va putea fi luată definitiv de noua sa familie.

Ieri, după finalizarea şedinţei de judecată, primele care au ieşit din sala Curţii de Apel au fost Ramona Săcărin, mama adoptivă, şi avocata acesteia, Clara Istrate. Întrebată dacă are o concluzie în urma şedinţei, avocata a declarat:

„N-avem nici o concluzie. Deocamdată, a rămas dosarul în pronunţare, pe cele două excepţii – pe tardivitate şi pe inadmisibilitate. Aşteptăm soluţia, văd că nu se dă repede, aşa că, probabil, o vom vedea de pe portal“, a spus apărătoarea familiei Săcărin.

Cele două s-au arătat, de asemenea, surprinse de numărul de persoane venite să sprijine familia Șărămăt în încercarea acestora de a împiedica adopția Sorinei.

t Ramona Săcărin, mama adoptivă, şi avocata acesteia, Clara Istrate
Ramona Săcărin, mama adoptivă, şi avocata acesteia, Clara Istrate

La scurt timp după plecarea Ramonei Săcărin şi a avocatei sale de la Curtea de Apel, Victor Dumitrică, avocatul familiei Şărămăt, şi-a făcut apariţia şi a concluzionat şedinţa din punctul lui de vedere.

Victor Dumitrică, avocatul familiei Şărămăt
Victor Dumitrică, avocatul familiei Şărămăt

„S-a dezbătut revizuirea formulată de către procurorul general al României împotriva deciziei definitive prin care s-a încuviinţat adopţia. Soluţia s-a pronunţat. Cererea de revizuire a fost respinsă ca inadmisibilă. Decizia este definitivă, fără cale de atac. În acest proces nu se mai poate face nimic. Doar dacă se face o nouă cerere de revizuire când vor exista hotărâri de condamnare pentru persoanele care au săvârşit infracţiuni în acest dosar de adopţie. Rămâne să fie judecată cererea formulată de către noi, pe 25 iunie. Prin aceasta am solicitat anularea adopţiei“, a declarat Victor Dumitrică, avocatul familiei Şărămăt, care a avut-o în grijă pe Sorina.

Protestele de la Curtea de Apel Craiova nu i-au înduplecat pe magistraţii cazului Sorina

Zeci de persoane au protestat ieri în fața Curții de Apel Craiova, acolo unde s-a dat sentința în Camera de Consiliu. Un grup de zeci de oameni purtau hârtii pe piept pe care au scris mesaje precum „Dreptate pentru Sorina!“, „Te iubim, Sorina!“, „Nu cedăm, Sorina!“. Oamenii spun că au venit pentru a susține familia care a crescut-o pe Sorina până la momentul în care a fost luată de familia de români, stabiliți în Statele Unite, care au adoptat-o pe fată. La finalul şedinţei de judecată, după ce au aflat că cererea a fost respinsă şi adopţia internaţională urmează să se facă în condiţii normale, oamenii au început să scandeze împotriva justiţiei şi a familiei adoptive.

Protest în fața Curții de Apel Craiova
Protest în fața Curții de Apel Craiova

Maria Pițurcă mai rămâne în funcție

În același timp, și în dosarul Mariei Pițurcă, procurora care a bruscat-o pe Sorina în momentul în care a luat-o de la familia de asistenți maternali, lucrurile sunt în evoluție. Secția de procurori a CSM a refuzat cererea Inspecției Judiciare ca procurora de la Parchetul Curții de Apel să fie suspendată din profesie. Pițurcă urma să fie audiată ieri de Secția specială pentru investigarea magistraților.

Pe 21 iunie, Sorina, fetița de opt ani, a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de asistenta maternală din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de familia Săcărin, cetățeni români din Statele Unite. Familia de asistenți maternali a filmat momentul când procurora Maria Piţurcă a luat-o târâş pe fată. Cazul a generat un val de emoție și nemulțumire față de modul de intervenție.

Autor: Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS