24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi audieri în dosarul de la DNA al Olguţei Vasilescu

Noi audieri în dosarul de la DNA al Olguţei Vasilescu

În octombrie 2016, dosarul de corupţie a fost restituit de judecători la DNA, pentru refacerea rechizitoriului. Peste alte patru dosare din perioada 2013-2015, care au legătură cu administraţia locală, pare că s-a aşternut praful.

Procurorii DNA au făcut recent noi audieri în dosarul „Faţada“, în care fostul primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, era reţinută în 2016 pentru infracţiuni de corupţie. Magistraţii anchetează împrejurările în care Primăria Craiova a determinat firmele aflate sub contract pentru diverse lucrări publice să sponsorizeze cu aproape 570.000 de lei refacerea faţadelor la blocurile aflate în centrul oraşului. Operaţiunea a fost încadrată la „luare de mită“, iar în martie 2016 Olguţa Vasilescu a fost reţinută pentru 24 de ore.

Ulterior, ea a fost plasată în arest la domiciliu, de care a scăpat o lună mai târziu. Dosarul a fost trimis către instanţă, însă, în octombrie 2016, judecătorii au decis să restituie cauza către DNA. Magistraţii au constatat nulitatea relativă a unor acte de urmărire penală şi au exclus unele probe din dosar. Rechizitoriul trebuia refăcut. De atunci, dosarul se află în lucru. Sursele GdS spun că cel puţin doi noi martori au fost chemaţi de curând pentru declaraţii la DNA Craiova, pentru a lămuri problema faţadelor.

Peste „Craiova Culturală“ s-a aşternut praful

Informaţia de mai sus aduce în actualitate şi alte dosare de corupţie care au făcut mare vâlvă la vremea respectivă, dar peste care s-a aşternut praful.
Unul dintre acestea este „Craiova Culturală“. În perioada 2013-2015, circa 1.000.000 de euro din bugetul local au fost alocaţi către ONG-ul care a gestionat participarea Craiovei în competiţia pentru desemnarea drept capitală europeană a culturii în 2021.

Banii au fost cheltuiţi netransparent şi discreţionar. Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli în actele asociaţiei, iar DNA a deschis o anchetă penală pentru abuz în serviciu. În 2017, dosarul a fost preluat de DNA Structura Centrală, iar de atunci nu se mai aude nimic despre el.

„King Industrial“ are ataşat şi un proces civil

„King Industrial“ este un alt dosar important peste care s-a aşternut praful. În 2013, Primăria Craiova a încheiat cu King Industrial un contract-cadru de 8,2 milioane de euro pentru furnizarea de echipamente pentru locuri de joacă.

După ce a plătit circa 3 milioane de euro, procurorii DNA au descins la primărie şi au ridicat documente şi două computere de la compartimentul „Achiziţii“. La scurt timp, primăria a invocat nerespectarea contractului de către firma King Industrial şi a dat-o în judecată. A cerut toţi banii înapoi, plus daune morale de 1 milion de euro, pe motiv că echipamentele nu erau conforme. S-a ajuns în instanţă, procesul fiind în prezent la rejudecare. Despre dosarul de la DNA nu se mai ştie nimic.

„PUZ Lacul Tanchiştilor“ – dosar civil blocat de cel penal

Un alt dosar aflat la sertar este cel referitor la „PUZ Lacul Tanchiştilor“. Primăria a întocmit în 2013 un plan urbanistic prin care 130 de hectare de spaţiu verde cu interdicţie de construire de la marginea oraşului au fost introduse în intravilan, sub motivul că acolo urma să fie ridicat un spital municipal. Terenul a devenit construibil crescându-i valoarea imobiliară, însă spitalul nu a mai apărut. DNA a început urmărirea penală „in rem“ în 2015. Şi acest dosar a fost preluat în 2017 de DNA Central, iar de atunci nu se mai aude nimic. În paralel, o persoană fizică şi Asociaţia „Eco Civica“ au deschis un proces pentru anularea PUZ-ului, care însă a fost suspendat până la soluţionarea dosarului penal.

„Tel Drum“ de Craiova, în aşteptare

În fine, ultimul dosar important pe care îl amintim azi este „Tel Drum-Râului“. Controversata firmă Tel Drum, de care se leagă numele lui Liviu Dragnea, a câştigat de la Primăria Craiova un contract pe fonduri UE în valoare de 8,9 milioane de euro pentru reabilitarea a trei străzi din Craiova, printre care şi strada Râului. Înaintea recepţiei, în strada proaspăt asfaltată au apărut fisuri, care au fost acoperite cu mastic.

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a recomandat realizarea unui studiu pentru depistarea cauzelor, însă primăria nu a ţinut cont şi a dat strada în folosinţă. Ulterior, ISC a făcut un control şi a descoperit că lucrări importante (fundații, mixturi asfaltice, lucrări efective) au fost făcute fără autorizaţie de construire. În consecinţă, a făcut o plângere penală la parchetul local. Dosarul a ajuns în 2017 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), unde se află şi în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS