19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai mare planetariu din țară va fi inaugurat în salina de la Slănic Prahova

Cel mai mare planetariu din țară va fi inaugurat în salina de la Slănic Prahova

Cel mai mare planetariu din România, cu o cupolă cu diametrul de 16 metri și sistem de proiecție laser (4K) de 24.000 de lumeni, va fi inaugurat pe 19 iulie în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime. Este vorba despre un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanțare europeană, informează HotNews.ro.

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic este un proiect cu finanțare europeană inițiat de Telescoape.ro și Asociația Astronomică Urania din București. Acesta are cele mai mare dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri. De asemenea, are și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni).

Prezentări interactive de boltă cerească

La Supernova Planetarium vor fi realizate prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

„Pentru a clarifica eventualele neconcordanțe vis a vis de faptul că la Brașov a fost anunțat cel mai mare planetariu din România, vă informăm că diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brașov, de 14 metri. De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov: 24000 lumeni la Slănic, vs 10000 lumeni la Brașov”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii evenimentului de lansare din 19 iulie.

Vezi articolul integral pe HotNews.ro.

Autor: Raluca-Maria Nedelea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS