12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de porci, omorâți în Teasc din cauza pestei

Sute de porci, omorâți în Teasc din cauza pestei

Sute de porci din comuna Teasc au fost depistaţi în urmă cu o lună cu virusul pestei porcine, iar ieri, DSVSA Dolj a trecut la treabă. Localnicii sunt foarte revoltaţi pentru că, spun ei, asistenţii sanitar-veterinari care sunt responsabili cu eutanasierea, au sacrificat animalele fără prea multe explicaţii sau verificări.

Oamenii din Teasc stau şi privesc neputincioşi cum animalele sunt eutanasiate şi târâte până în faţa porţii, iar de acolo puse într-o autobasculantă, cu ajutorul unui excavator. Grupurile de asistenţi sanitar-veterinari trec pe la fiecare poartă şi numără animalele sacrificate din fiecare gospodărie.
„Am rămas fără nici un animal. Mai erau trei, dar dooi muriră şi acuma, cum vedeţi, mi-au mai omorât unul. Mulţi nu aveam, pentru că nu puteam să îi cresc, dar atâţia câţi aveam, puteam să îi ţin şi eu pentru mâncare în casă. Am şi o nepoţică care s-a căsătorit şi are o fetiţă mică, şi din ce să îi ţin?! Dintr-o pensie, care e şi aia mică? Aşa, creşteam şi noi animale să ne mai descurcăm. Eu zic să depistăm de unde a plecat focarul ăsta cu pesta, că la noi niciodată nu a existat aşa ceva în comună! Eu ce fac acum, că pierdui mâncarea de la copil de la gură?! Pe mine acuma cine mă despăgubeşte? Ce tăiem la iarnă, porumbeii?“, spune cu năduf o bătrână.

O altă bătrână, la fel de supărată, îi întreabă pe cei de la Direcţia Sanitară de ce nu îi ia şi pe ei, cei bătrâni. Femeia cu baticul pe cap şi cu mâinile în şold îşi priveşte „hrana“ cum este omorâtă şi aruncată în excavator, apoi în camion. Povesteşte cu lacrimi în ochi cât de greu a crescut aceşti porci dintr-o pensie mică, care nu ajunge pentru mai nimic din câte are de plătit.
„Cum de ce sunt aşa nervoasă?! Pentru că nu mai am porc, maică. Eu ce mai mănânc la iarnă? Nu mi se pare normal, că noi am muncit de ne-au găsit bătăile, ca acum să nu mai avem picior de nimic prin curte! Să îi ia pe ăia bolnavi, nu pe ai mei, care nu aveau nimic, că eu i-am crescut cu boabe şi cu tărâţe, că se creşte greu un porc“, spune femeia.
Dacă în alte localităţi oamenii revoltaţi protestau sau blocau accesul autorităţilor, în comuna doljeană Teasc nu au existat astfel de incidente. Asta poate şi pentru că Poliţia şi Jandarmeria au fost în permanenţă la faţa locului, unde au asigurat desfăşurarea normală a acţiunii.

DSV Dolj: focarul se opreşte în Teasc

Directorul executiv adjunct al DSVSA Dolj, Costică Retea, a explicat de ce s-a luat măsura uciderii porcilor din Teasc. „Toţi porcii din comuna Teasc vor fi sacrificaţi. Astăzi(ieri – n.r.), în Centrul Local de Combaterea Bolilor, de la Prefectura Dolj, s-a luat această decizie, în comitetul pentru situaţii de urgenţă. Avem 21 de focare confirmate în Teasc şi încă trei-patru suspiciuni din 106 gospodării, deci avem 25%. Deja au murit 100 de porci, veterinarii au ucis alţi 29. Acest focar se opreşte în Teasc, nu se întinde şi în alte localităţi. Am mai avea câteva suspiciuni prin alte localităţi, dar încă nu suntem siguri. Momentan, decizia de verificare nu s-a semnat, dar ne vom duce să verificăm imediat după ce avem confirmarea. Măsurile care trebuiau luate au fost puse în aplicare deja“, a declarat Costică Retea, directorul executiv adjunct DSVSA Dolj.
Proprietarii porcilor morţi vor fi despăgubiţi de către stat, potrivit unui comunicat de presă al DSV.

Raluca Nedelea
Aurelian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS