17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiceele de top din Dolj după rezultatele la bacalaureat

Liceele de top din Dolj după rezultatele la bacalaureat

Liceenii au aflat ieri rezultatele iniţiale la bacalaureat. În judeţul Dolj, procentul de promovare este de 63,83%. La nivelul judeţului au fost înregistrate două medii de zece. O unitate şcolară are 100% promovabilitate, pentru al doilea an consecutiv. Există şi licee care se află la polul opus cu nici un absolvent care să fi promovat bacalaureatul.

Emoţiile primei sesiuni a bacalaureatului au luat sfârşit ieri, odată cu afişarea primelor rezultate. Conform rezultatelor iniţiale la bacalaureat, în Dolj au fost 4.428 de înscrişi, din care au lipsit de 321. Pe lista celor reuşiţi figurează 2.630 de elevi, iar la nepromovaţi 1.477 de candidaţi. Procentul de promovare este de 63,83%, fiind mai mic decât anul trecut, în scădere cu 3%. La nivelul judeţului Dolj au fost înregistrate, ca şi în sesiunea anterioară, două medii de zece. Ambele medii de zece au fost obţinute de două eleve de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Una dintre eleve a studiat la profilul filologie, iar cealaltă la specializarea matematică-informatică. Eleva de 10 de la matematică-informatică a susţinut probele scrise ale bacalaureatului la limba română, matematică şi fizică. Eleva de 10 de la filologie a susţinut examenul scris la limba şi literatura română, istorie şi economie.

Zeci de note de 10 pe discipline

Statisticile pe fiecare disciplină de examen arată că numărul notelor de 10 este mult mai mare. Cele mai multe astfel de rezultate sunt la matematică, dar şi la proba obligatorie a profilului.
„La proba scrisă de limba şi literatura română, la nivelul judeţului sunt 24 de note de 10, dintre care 11 note sunt la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi şase sunt la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, trei la Colegiul Naţional Militar. Câte o notă de zece la limba română este şi la Liceul „Voltaire“, la Liceul „Constantin Nicolaescu Plopşor” Pleniţa, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” Dăbuleni, la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Băileşti. La proba obligatorie a profilului sunt 82 de note de 10. Dintre acestea, 20 de note de 10 sunt la istorie şi 62 de note de 10 sunt la matematică. La ultima probă scrisă la o disciplină la alegere sunt 175 de note de 10. Cele mai multe dintre acestea sunt la logică argumentare – 95 de note de 10“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.

Clasamentul unităţilor de învăţământ, după primele rezultate ale bacalaureatului

În ceea ce priveşte rezultatele la bacalaureat pe unităţi de învăţământ, şi în această sesiune Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ este pe primul loc în clasament, având toţi elevii promovaţi. În această sesiune a susţinut bacalaureatul şi prima promoţie de absolvenţi a Liceului „Voltaire“ din Craiova.


„Pentru judeţul nostru, procentul de promovabilitate este de 63,83%. Din punct de vedere al clasamentului unităţilor de învăţământ, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, pentru al doilea an consecutiv, înregistrează un procent de promovabilitate de 100%. Este urmat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, cu un procent de promovabilitate de 99,60%. Pe locul al treilea este Colegiul Naţional „Elena Cuza”, cu 99,26,%, urmat de Colegiul Naţional „Carol I” cu 97,05%.

În clasament, cu peste 90% promovaţi, este şi Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” cu 96,40%. Anul acesta, Liceul „Voltaire” are prima promoţie de absolvenţi, care a susţinut examenul de bacalaureat şi procentul de reuşită este de 94,32%. Unităţi de învăţământ cu promovabilitate aproape de 90% sunt Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” – 87%, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”- 84,35%, urmat de Liceul Teoretic „Henri Coandă” – 83,14%“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună, preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Din cele 45 de unităţi de învăţământ în acest clasament, cu procent de promovare de peste 20% sunt 29 de unităţi de licee.

Licee cu rezultate între 0 şi 20%

La nivelul județului Dolj sunt şi două unităţi liceale cu nici un elev promovat, după rezultatele iniţiale la bacalaureat. Acestea sunt Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ Cârcea şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Vasilichi“ Cetate. De asemenea, alte nouă unităţi şcolare au procent de reuşită sub 20%. „Liceele cu procent de promovare sub 20% la bacalaureat în Dolj sunt Liceul Teoretic Poiana Mare, Colegiul Tehnic Calafat, Liceul „Petre Baniţă“ Călăraşi. În Craiova, cu astfel de rezultate sunt Colegiul Tehnic Energetic, Liceul „Matei Basarab”, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Tehnologic „Beethoven“, Liceul Tehnologic UCECOM, Liceul Tehnologic „George Bibescu”“, a mai precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.


La nivelul judeţului sunt 213 elevi care nu au promovat, având medii între 5 şi 5,99. Cei nemulţumiţi de rezultate au depus ieri contestaţii. Rezultatele finale ale acestei sesiuni se vor publica sâmbătă, 13 iulie. Rezultatele iniţiale ale bacalaureatului sunt afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS