Acasă Actualitate AEP lansează site-ul unde românii din străinătate se pot preînregistra să voteze

AEP lansează site-ul unde românii din străinătate se pot preînregistra să voteze

-

AEP lansează site-ul votstrainatate.ro, scrie Agerpres. Este vorba de o platformă online pe care cetăţenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an se pot preînregistra.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, a precizat că Guvernul a stabilit datei primului tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale din acest an. Este vorba de 10 noiembrie.

„Aşa cum arată acum iniţiativa legislativă trecută de Parlament şi aflată la promulgare, până cel mai târziu la 17 octombrie, Compania Naţională Poşta Română va trebui să expedieze plicurile conţinând documentaţia pentru votul prin corespondenţă. Cel mai important lucru este că astăzi vom lansa public site-ul votstrainatate.ro. Acesta va cuprinde posibilităţile de preînregistrare a cetăţenilor care se află în străinătate în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate. În primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare şi preînregistrarea pentru a cere vot prin corespondenţă“, a declarat preşedintele AEP.

Românii care votează în străinătate la secţiile de votare trebuie să facă o cerere

El a adăugat că cetăţenii români care votează în străinătate la secţiile de votare trebuie să facă o cerere. Aceasta se face pe platforma online a AEP. În ea se menţionează ţara şi localitatea unde doresc să voteze. Abia apoi vor fi înscrişi în lista electorală permanentă, cu opţiunea pe care au solicitat-o.

„Le fel la votul prin corespondenţă. Cetăţeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondenţă. Va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă. Aceste două informaţii, fie că e la secţia de votare, fie că e la votul prin corespondenţă, nu vor fi înregistrate în registrul electoral la cunoştinţa autorităţilor publice locale din ţară. Platforma aceasta va fi operaţională din momentul promulgării de către preşedintele României a legii privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Noi suntem pregătiţi să preînregistrăm toţi cetăţenii care vor să voteze“, a subliniat preşedintele AEP.

ȘTIRI VIDEO GdS

Oltenii nu se mai aruncă să contracteze credite bancare haotic

În Oltenia, situaţia pe judeţe diferă, în ceea ce priveşte creditele contractate pe final de 2019. În unele judeţe au fost contractate sume mai mari sub forma împrumuturilor. În altele, a scăzut semnificativ valoarea totală a împrumuturilor. Un specialist spune că populaţia şi firmele nu se mai hazardează să împrumute oricum şi oricând credite de la bănci.