10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContoare inteligente pentru Termo de la Primăria Craiova

Contoare inteligente pentru Termo de la Primăria Craiova

1.000 de gigacalorimetre din blocurile din Craiova vor fi înlocuite cu contoare inteligente pentru energia termică, acestea putând fi citite de la distanţă.

Reprezentanţii SC Termo SRL spun că este oportună această primenire, deoarece unele dintre vechile aparate de măsurare a consumului de energie termică sunt în funcţiune din anul 2000.

Contor de energie termică cu citire la distanţă
Contor de energie termică cu citire la distanţă

Cum durata lor de viaţă este de opt-zece ani, multe dintre acestea este posibil să nu mai treacă nici verificarea metrologică. În plus, tot din cauza vechimii acestor gigacalorimetre, devine mai scumpă verificarea metrologică şi reparaţiile necesare decât achiziţionarea unora noi şi performante.

Contoarele care urmează să fie achiziţionate au o precizie mai mare a debitmetrului, debit minim măsurabil mai mic, caracteristică hidraulică mai bună, fiabilitate mărită, posibilitate de citire de la distanţă, prin unde radio, în timp real.

„Contoarele au un modul de citire de la distanţă pentru impulsuri de cantitate de energie termică şi volum. Ulterior, datele sunt descărcate într-un computer şi prelucrate cu ajutorul unui soft. Subansamblurile unui astfel de contor de energie termică vor avea posibilitatea de sigilare, astfel încât să fie eliminată posibilitatea demontării, înlocuirii sau defectării voite a contorului fără a deteriora sigiliul“, a explicat Alexandru Văduva, reprezentant al firmei AS Internaţional Craiova.

Primăria cumpără pentru Termo contoare inteligente


Drept urmare, administraţia locală craioveană şi-a făcut public pe SEAP anunţul de intenţie pentru achiziţionarea a 1.000 de contoare de energie termică, în valoare de 1.630 216 de lei. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5.08.2019. Sistemele de măsurare a energiei termice vor fi cu transmiterea datelor la distanţă.

Aparatele de măsurare a consumului de energie termică sunt învechite
Aparatele de măsurare a consumului de energie termică sunt învechite


„Se vor achiziționa 1.000 bucăţi sisteme de măsurare a energiei termice cu transmiterea datelor la distanţă (contori de energie termică). Achiziţia este necesară întrucât sistemele de măsurare a energie termice instalate pentru consumatorii de tip populaţie din blocurile de locuinţe din municipiul Craiova au fost achiziţionate şi montate în perioada 2000-2006, acestea având durata de funcţionare de patru-opt ani, fiind necesară înlocuirea celor neconforme“, se arată în caietul de sarcini.

Cei mai vechi contori vor fi schimbaţi

La acest moment, furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, are peste 8.000 de contoare de energie termică montate atât în punctele termice, cât şi în subsolurile blocurilor.

În privinţa contoarelor nou-achiziţionate, societatea care furnizează căldură oraşului nu a stabilit încă în cadrul cărora asociaţii de proprietari vor fi montate acestea.

„Primăria Craiova este cea care achiziţionează aceste contoare. Noi le vom monta în urma stabilirii unor criterii. De exemplu, un prim criteriu ar fi vechimea contoarelor existente. În al doilea rând, vorbim de gradul de debranşare. Nu montăm contoare noi în blocurile cu doi-trei proprietari rămaşi pe sistemul centralizat de încălzire“, a spus directorul SC Termo Craiova SRL, Lorena Nicolăiţă.


În anul 2014, furnizorul de căldură al oraşului a mai achiziţionat 1.800 de contoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS