20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD vrea să oblige copiii să-și întrețină părinții și bunicii

PSD vrea să oblige copiii să-și întrețină părinții și bunicii

PSD implementează un nou proiect de lege depus de 74 de parlamentari, aproape toți de la partidul majoritar. Legea prevede ca toți copiii majori, apți de muncă, să-și întrețină membrii familiei care sunt inapți și necesită sprjin material, informează hotnews.ro .

„Legea recunoștinței între generații”, este un proiectul de lege care definește sprijinul material de care au nevoie părinții și bunicii, oferit de copiii, respectiv nepoții acestora.

Prin termeni simpli, proiectul expune motive bine întemeiate: ”Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligații reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părintilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi nu numai drepturi”

Din generație în generație, până la străbunici.

Obligațiile se referă nu numai la părinții naturali, ci și la părinții vitregi, bunici și străbunici. Legea prevede, pe de altă parte, că și bunicii sunt obligați să întrețină nepoţii minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi.

Circumstanțe excepționale cu obligații judecătorești

Potrivit proiectului, pensia de întreținere plătită de copiii majori se stabilește pe cale amiabilă, ”apelarea la rezolvare pe cale judecătorească fiind ultima soluţie de urmat”, însă această pensie nu poate depăși o cincime din venitul net al celui obligat să o plătească.
În plus, ”în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintefui), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele”.

Pedepse mari în cazul nerespectării legii

Neîndeplinirea acestei legi atrage cu sine și pedepse. Copiii care nu au grijă de părinții lor vor putea fi pedepsiți cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În situația în care copiii nu plătesc timp de două luni pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor în 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent şi înaintat la Senat. Legea urmează să fie promulgată și aplicată la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege AICI. Expunerea de motive, click AICI

Autor: Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS