5.1 C
Craiova
joi, 7 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateZile libere plătite în situaţia închiderii şcolilor din cauza vremii

Zile libere plătite în situaţia închiderii şcolilor din cauza vremii

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, scrie Mediafax. Acest lucru se va întâmpla în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decise de către autorităţi.

Propunerea legislativă a fost adoptată în plenul Senatului cu 64 de voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.

Cum s-ar putea acorda zilele libere

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

„Prevederile se vor aplica părinţilor ai căror copii au vârsta de până în 12 ani. Ei trebuie să fie înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ. De asemenea, se vor aplica părinţilor copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ”, prevede proiectul.

Zilele libere plătite se vor acorda la cerera unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. Aceasta va fi semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparlamentale, şi depusă la angajator de către părinte.

Iniţiatorii, mai mulţi parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autorităţile decretează închiderea unităţilor de învăţământ.

Senatul a adoptat propunerea legislativă în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS