20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlenul CSM, amânat pentru a patra oară din lipsă de cvorum

Plenul CSM, amânat pentru a patra oară din lipsă de cvorum

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum, scrie Mediafax. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Ultimele trei şedinţe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate tot din lipsă de cvorum. Cea mai recentă amânare a fost luni.

Şapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreşedinte al forului, care nu au participat la aceste ultime trei şedinţe şi prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO.

Aceştia au cerut şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei. Întrucât, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Comisia de la Veneţia şi GRECO ar fi solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor.

Savonea, despre boicot: Mi se pare ironic să impuţi lipsa de dialog şi să nu te prezinţi la şedinţe

Preşedintele CSM, Lia Savonea, subliniază că nu sunt tensiuni între membri ci relaţii instituţionale. Aceasta a adăugat că i se pare ironic ca cei şapte judecători şi procurori să acuze lipsa dialogului. Asta în condiţiile în care aceştia nu se prezintă la plen pentru discuţii.

„Eu vă asigur că nu sunt tensiuni, că sunt relaţii absolut instituţionale şi nu se poate vorbi despre tensiuni. (…) Eu mă aştept să fie cvorum. Nu numai pentru validarea concursului de la Secţia pentru investigare, ci şi pentru rezolvarea situaţiei de la INM şi a unor colegi care au situaţii în aşteptare”, a declarat şefa CSM, înainte de plen.

Lia Savonea a mai precizat că va discuta cu ceilalţi membri pentru a vedea „care este calea de urmat” dacă nici a patra oară nu este întrunit cvorumul.

„Aştept colegii să vină în Consiliu să discutăm lucrurile astea. Mi se pare cel puţin ironic să impuţi lipsa de dialog şi în realitate să nu te prezinţi la şedinţe. Noi suntem deschişi la dialog, să ne spunem deschis. Din păcate, lucrul acesta nu se poate realiza”, a spus Savonea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, miercuri, din nou, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justtiţie (SIIJ), în condiţiile în care precedentele trei şedinţe au fost boicotate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS