12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEmoţii la completarea fişelor de înscriere la liceu

Emoţii la completarea fişelor de înscriere la liceu

Au început înscrierile pentru studiile liceeale, iar elevii sunt dornici să intre la un liceu cât mai bun. La Şcoala Gimnazială nr.2 “Traian” din Craiova s-au făcut astăzi înscrieri pentru viitorii liceeni.

Atmosfera din clase nu arată că părinţii şi elevii sunt tensionaţi, însă pe chipurile lor se văd emoţiile. Profesorii au încercat pe cât au putut să îi încurajeze şi să completeze corect fişele.

O mamă care a terminat de completat opţiunile, declară că deşi fiul ei are 9.50 la română şi 6.20 la matematică, speră ca băiatul să intre acolo unde îşi doreşte.
“El vrea pe filologie, de aceea este şi diferenţa asta între media de la română, şi media de la mate. Am pus prima opţiune la Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu”, după care “Arghezi”, Liceul Pedagogic, Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”. Dacă nu intră unde vrea, după aia îl mut. Oricum, carte înveţi oriunde”, a spus mama.

Colegiile de top sunt printre primele preferinţe ale elevilor, dar şi ale părinţilor

Profesorii de la „Traian” sunt mulţumiţi de rezultatele bune pe care le-au obţinut copiii la evaluare şi susţin elevii să opteze la liceele de top: „Toţi cei cu medii mari caută să se înscrie la colegiile de renume din Craiova: Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional “Carol I”, Colegiul Naţional “Elena Cuza”. Băieţii cam toţi vor pe mate-info, ştiinţe ale naturii, iar fetele filologie, filiera vocaţională. Avem copii cu medii foarte bune”, a declarat o profesoară.

Părinţii sunt optimişti în urma notelor mari ale copiilor. Aceştia se mai bazează şi pe noroc, mai ales că sunt mulţi elevi care au făcut contestaţii. Asta a modificat ierarhia iar mediile scad: ”Copilul meu a optat pentru Liceul Pedagogic sau pentru “Elena Cuza”, “Tudor Arghezi”, “Nicolae Titulescu”. Am pus mai multe opţiuni. El îşi doreşte să intre pe ştiinţele sociale sau filologie pentru că îi este mai teamă de matematică. Nu am avut emoţii deloc. A ştiut exact ce vrea de acasă. Am venit pregătiţi. Sper să avem noroc pentru că ţine foarte mult şi de noroc aici”.

O altă profesoară care ajută viitorii liceeni la înscrieri, spune că mediile copiilor sunt destul de mari. „Avem copii care vin să se înscrie cu medii mari. Vorbim de medii de peste 9.80 sau 9.90. Puţine sunt care coboară sub 9, şi atunci trecem la opţiuni şi colegiile de renume din Craiova. În general, elevii merg pe profilurile mate-info, ştiinţe, bilingvele, apoi filologie cei cu mediile mai modeste”, a declarat profesoara.

Treaba merge repede pentru că părinţii şi copiii au venit cât mai de dimineaţă

„Copiii dar şi părinţii au venit pregătiţi. Au discutat de acasă, aici nu au avut nici un stres. Nu a fost nici unul nehotărât pentru că au avut o săptămână la dispoziţie să se uite pe acea broşură. Ei au lista clară, doar completează codurile ca să meargă repede treaba. Până acum s-au înscris 15 din 31 până la ora 10:30. Stăm la dispoziţia copiilor până la ora 15:00, pentru că unii părinţi lucrează şi am zis să aibă timp să vină cu copiii”, a declarat o altă profesoară coordonatoare.
Elevii vor depune până pe 7 iulie opţiunile privind liceul şi specializarea la care vor să fie admişi, iar apoi, copiii urmează să afle repartizările la licee între 9-10 iulie.

Autori: Raluca-Maria Nedelea, Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS