11.4 C
Craiova
duminică, 18 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateÎn Dolj - prezenţă mare, dar şi doi eliminaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

În Dolj – prezenţă mare, dar şi doi eliminaţi la prima probă scrisă a bacalaureatului

Absolvenţii de liceu au susţinut, ieri, prima probă scrisă a bacalaureatului. La acest examen prezenţa a fost de peste 95%. Doi candidaţi care au susţinut proba la centrul de la Calafat au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Elevii care au susţinut proba au spus la ieşirea din săli că subiectele au fost accesibile. Unii dintre ei au precizat că a fost mai uşor decât la simulare.

Examenul s-a desfăşurat în 15 centre

Prima probă scrisă a examenului naţional de bacalaureat s-a desfăşurat ieri. A fost proba scrisă la limba şi literatura română. În judeţul Dolj, la acest examen au participat 3.808 candidaţi. Examenul s-a derulat în 15 centre, patru în judeţ şi 11 în Craiova. Prezenţa la prima probă a bacalaureatului a fost de peste 95%.

„În vederea susţinerii acestei probe s-au înscris 4.428 de candidaţi. Dintre aceştia, şi-au echivalat proba 450 de candidaţi, iar 3.808 au susţinut proba. S-au înregistrat 168 de absenţi. Din punct de vedere al prezenţei la examen, avem cea mai mare prezenţă de până acum, în procent de 95,73%. Anul trecut, prezenţa a fost de 92%“, a precizat inspectorul şcolar general Monica Sună.

Doi candidaţi eliminaţi


La prima probă scrisă a examenului de bacalauraet, în Dolj au fost şi tentative de fraudă. „Doi candidaţi au fost eliminaţi din examen. Motivul a fost intrarea în sala de examen cu telefoanele. Cele două incidente au avut loc la centrul de la Calafat“, a spus inspectorul şcolar general Monica Sună.


Şi la probele de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română au fost eliminaţi alţi doi candidaţi. Cei eliminaţi nu mai au dreptul să susţină examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni.

Textul liric, la ultimul subiect de la prima probă scrisă a bacalaureatului

Prima probă scrisă a bacalaureatului a început ieri la ora 9.00. Candidaţii pregătiţi să răspundă la toate subiectele au ieşit din sălile de examen după expirarea celor trei ore.
La primul subiect, candidaţii au avut un text la prima vedere din „Amintiri de la Junimea din Iași“, de George Panu.
La subiectul al doilea, cerința a fost de a prezenta perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu, un fragment din „Venea o moară pe Siret“.
La ultimul subiect, elevii au avut autori diferiţi, în funcţie de profil. Subiectul a constat în realizarea unui eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat. La profilul real, candidaţii au avut de ales din opera lui Lucian Blaga sau a lui George Bacovia. Cei de la profilul uman au avut de ales un text liric aparţinând lui Tudor Arghezi sau lui Ion Barbu.

Candidaţii au ieşit bucuroşi de la prima probă scrisă a bacalaureatului


Elevii au ieşit foarte bucuroşi din sălile de examen. „Am fost la profilul real şi la ultimul subiect eu am ales „Plumb” de George Bacovia. Din punctul meu de vedere a fost uşor. Acum, uşor este pentru cine ştie şi cine a învăţat. Am vorbit şi cu colegii şi ne aşteptăm ca la nivelul clasei să fie note peste 8. Nu au fost cerinţe dificile nici la celelalte subiecte“, a spus Iulia Ştiolică, candidată care a susţinut proba la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.


Au fost şi elevi care se aşteptau la alte subiecte, dar care au spus că au făcut faţă cu brio examenului. „Nu a fost chiar ce mă aşteptam. Eu mă aşteptam la „O scrisoare pierdută”, dar a fost bine. Nu au fost subiecte dificile. Am avut la ultimul subiect de ales între Lucian Blaga şi Bacovia. Am ales Bacovia. Nici celelalte subiecte nu au fost dificile. Am stat să mă gândesc mai mult la o cerinţă. Trebuia să găsim sensul secvenţei „scăpai de ruşine“. Şi am mai avut de realizat un text argumentativ în care să arătăm dacă este necesară o pregătire prealabilă pentru susţinerea unui discurs“, a spus un alt candidat.

Mai uşor decât la simulare

Şi elevii de la profilul uman au spus că subiectele au fost uşoare, chiar mai uşoare ca la simulare. „A fost foarte simplu, din punctul meu de vedere. Chiar mai simplu decât la simulări. La profilul umanist a fost la prima parte “Riga Crypto şi Lapona Enigel“ de Ion Barbu şi “Testament“ de Tudor Arghezi. Sperăm la cât mai mult. Acum depinde şi de profesorii care corectează“, a spus un candidat care a susţinut examenul la profilul uman. Variantele de subiecte au fost publicate şi pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Candidaţii vor reveni în săli miercuri, pentru a susţine proba obligatorie a profilului. Potrivit inspectorului şcolar general Monica Sună, în judeţul Dolj pentru această probă s-au înscris 4.154 de candidaţi. Dintre aceştia, 3.730 sunt din seria curentă şi 424 din seriile anterioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS