22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate10 ani de la întronizarea Preasfinţitului Vincenţiu– Episcop al Sloboziei și Călărașilor

10 ani de la întronizarea Preasfinţitului Vincenţiu– Episcop al Sloboziei și Călărașilor

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 29 iunie, în urmă cu 10 ani, Preasfințitul Părinte Vincențiu era instalat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor, potrivit curierul naţional.

Astfel, în ziua de 29 iunie 2019 clerul și dreptmăritorii creștini din Eparhia noastră au sărbătorit întronizarea Preasfințitului Părinte Vincențiu ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor.

Soborul de slujitori a fost format din Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop – Vicar Patriarhal, preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoți și diaconi, potrivit unui comunicat al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Preasfințitul Vincențiu – Episcop al Sloboziei și Călărașilor

A fost moment de înnoire duhovnicească

Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prilej cu care s-a aniversat și împlinirea a 10 de ani de la Întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu ca arhiereu în Eparhia Sloboziei și Călărașilor, a fost moment de înnoire duhovnicească pentru toți reprezentanții autorităților centrale, județene și locale și mulțime de credincioși din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care au fost prezenți și împreună rugători cu soborul de slujitori.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia, dirijată de preacucernicul părinte profesor Cătălin Stanciu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a vorbit despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel, despre lucrarea misionară săvârșită, model pentru noi, cei de astăzi, de mărturisire a credinței creștine.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a rostit un Polihroniu la împlinirea a 10 ani de ani de când Întâistătătorul Eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, a fost întronizat arhiereu peste aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

Cu această ocazie a fost lansat Albumul Aniversar: „O biserică luptătoare şi rugătoare. Un deceniu de la Întronizarea Preasfințitului Vincenţiu ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor. 2009-2019” sub editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, album îngrijit de preacucernicul părinte Manuel Rusu, Consilier Cultural.

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Rafail a adresat cuvânt de mulțumire Preasfinției Sale, amintind de lucrarea din cei 10 ani de rodnică și părintească activitate în Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Preasfinția Sa a mulțumit preoților și credincioșilor pentru dragostea cu care l-au înconjurat la acest moment aniversar, exprimându-și nădejdea că lucrarea de mântuire pe care slujitorii sfintelor altare din cele 2 județe ale Episcopiei noastre o săvârșesc va spori înzecit și însutit în anii care vor urma.

Preacucernicul părinte Aurel Berbec, Protopop de Urziceni, a rostit un cuvânt de felicitare, în numele preoților din cele două județe, pentru lucrarea jertfelnică a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu în cei 10 ani de arhipăstorire.

Albumul Aniversar: „O biserică luptătoare şi rugătoare Un deceniu de la Întronizarea Preasfințitului Vincenţiu ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor. 2009-2019”

500 de pachete cu alimente, pregătite de Centrul Eparhial, au fost dăruite credincioșilor prezenți la această sărbătoare.

După Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii prezenți au avut prilejul de a-l felicita și de a primi binecuvântarea chiriarhului locului.

Evenimentul aniversar a fost marcat de săvârșirea slujbei de sfințire a Centrului Socio – Cultural „Episcopul Damaschin” de către soborul de ierarhi în prezența ostenitorilor Centrului Eparhial: preoți și mireni.

Edificiul se află în ansamblul arhitectural al Centrului Eparhial din municipiul Slobozia și între anii 2018-2019 s-au realizat ample lucrări de modernizare și înfrumusețare, iar Aula Centrului Socio – Cultural a fost refăcută integral cu mobilier, lumini și sonorizare performantă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS