10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestivalul „Sofia Drăghici”, la Căpreni

Festivalul „Sofia Drăghici”, la Căpreni

O nouă ediție a Festivalului Folcloric „Sofia Drăghici” va avea loc duminică, 30 iunie, la ora 11.00, la Şcoala Generală din Căpreni. Participă concurenţi de pe Valea Amaradiei, Valea Gilortului și alte localităţi din judeţul Gorj şi din judeţele învecinate. Scopul acestui festival este de a oferi copiilor şi tinerilor îndrăgostiţi de melosul gorjenesc, a unui model demn de urmat, cel al Sofiei Drăghici. Aceasta este o personalitate artistică a Văii Amaradiei şi a comunei Căpreni. Interpretă de prim rang a cântecului gorjenesc din deceniile VI-VIII ale secolului trecut, multiplă laureată a concursurilor naţionale, cu numeroase înregistrări pe posturile de radio şi televiziune.

Soliști volcali și instrumentiști

Festivalul al cărui patron spiritual este inegalabila Sofia Drăghici îşi propune să contribuie la promovarea valorilor folclorului muzical coregrafic autentic din zona de sud-est a Gorjului, în rândul copiilor şi tinerilor. Se doreşte continuitatea tradiţiilor populare la nivelul judeţului Gorj. În concurs se vor prezenta, cu repertoriu specific zonei, interpreţi şi grupuri la următoarele secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti şi formaţii de dansuri populare. Secțiunea solişti vocali, pe două categorii de vârstă: 7-15 ani şi 16-35 ani; Secţiunea solişti instrumentişti, pe aceleaşi categorii de vârstă; Secţiunea grupuri instrumentişti 7-35 ani; Secțiunea dansuri populare-elevi clasele V- VIII.

Orchestra Ansamblului „Maria Lătărețu”

Soliştii vocali vor interpreta două piese. Copiii între 7 – 12 ani vor prezenta un cântec mai lent (preferabil doină) şi un cântec ritmat (preferabil sârbă). Copiii între 13 – 15 ani, precum şi tinerii între 16 – 35 ani vor prezenta obligatoriu o doină sau baladă, precum şi un cântec de joc (horă sau sârbă). Solişti şi grupurile de instrumentişti vor interpreta două piese diferite ca tempo, ambele obligatoriu din zona Gorjului. Concurenţii sunt aşteptaţi la Şcoala Generală din Căpreni – Gorj, pentru preselecţia din 30 iunie 2019, ora 09.00. Acompaniamentul concurenţilor se va face de către Ansamblul Folcloric „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS