2.8 C
Craiova
joi, 1 decembrie, 2022
Știri de ultima orăActualitateDeputații au adoptat înființarea Muzeului Ororilor Comunismului la Palatul Parlamentului

Deputații au adoptat înființarea Muzeului Ororilor Comunismului la Palatul Parlamentului

Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, legea privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Muzeul urmează să aibă sediul într-un spațiu „adecvat” din Palatul Parlamentului. Muzeul va prezenta „realitățile vieții social-economice și culturale” din perioada 1945-1989, relatează hotnews.
Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, propunerea legislativă privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România. Legea a fost respinsă de Senat.
„Muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social – economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, cu scopul informării corecte a publicului asupra abuzurilor; crimelor, torturilor asupra oponenţilor regimului comunist. Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului. Patrimoniul Muzeului se contituie din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; precum şi în colaborare cu alte instituţii publice; din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii”, prevede legea.

Muzeul va avea sediul în Palatul Parlamentului din București „într-un spațiu adecvat”, conform legii.
Alte prevederi ale legii sunt:

„Prezenta lege are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, denumit în continuare Muzeul; instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Muzeul are ca scop colectarea, studierea, colecţionarea, conservarea, etalarea şi punerea în valoare a pieselor ce alcătuiesc patrimoniul muzeului.
Patrimoniul Muzeului se contituie din colecţii de piese şi documente realizate în colaborare cu Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; precum şi în colaborare cu alte instituţii publice; din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, conform legii.
Activitatea Muzeului este finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice; donaţii şi sponsorizări”.
Totodată; „în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Ministerul Culturii va elabora proiectul de Hotărâre a Guvernului privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului în România; ce va fi adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I”, mai arată actul normativ.
Proiectul adoptat de către deputați urmează să meargă la promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS