Acasă Actualitate Nu scăpăm de vremea rea. Ploi torenţiale şi vânt în mai multe...

Nu scăpăm de vremea rea. Ploi torenţiale şi vânt în mai multe judeţe

-

Nu scăpăm de vremea rea. Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenţionări de vreme rea. Astfel, în intervalul 25 iunie, ora 11.00 – 27 iunie, ora 20.00, vremea va fi călduroasă. Disconfortul termic va fi accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Vremea va deveni caniculară miercuri, 26 iunie, în Câmpia de Vest, iar joi, 27 iunie, în zonele joase de relief.

Cod galben de averse torenţiale şi vânt

De asemenea, meteorologii au emis Cod galben de averse torenţiale şi vânt , începând de astăzi, la ora 11.00, până în această noapte, la ora 23.00. În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, în zona Carpaților de Curbură și Meridionali precum și în Munții Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe spații mici și în restul țării.

Cod portocaliu în unele zone

Totodată, începând de astăzi, de la ora 13.00, până la ora 23.00, în județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, precum și în zona continentală a județului Constanța vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80…90 km/h, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Aceste atenţionări vin după mai multe zile de intabilitate termic, prezentă în întreaga ţară. Din această cauză, mai multe judeţe au fost afectate de inundaţii, iar pompierii au fost nevoiţi să intervină în multe localităţi. Copaci căzuţi, autoturisme avariate, acoiperişuri smulse de vânt au fost pagubele înregistrate în urma vântului. Numai în ultimele 24 de ore pompierii au acţionat în 17 judeţe.

ȘTIRI VIDEO GdS