6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru Cristian David, achitat definitiv în dosarul de corupție

Fostul ministru Cristian David, achitat definitiv în dosarul de corupție

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost achitat definitiv, marţi, de magistraţii Înaltei Curți, după ce a fost acuzat de procurori de luare de mită. David era acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, anunță Mediafax.
Fostul ministru de Interne Cristian David a fost condamnat la 5 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă.

Sentinţa de condamnare a lui Cristian David a fost dată pe 7 decembrie 2017 şi a fost luată cu majoritate. Doi judecători, Ionuţ Matei şi Săndel Macavei, au fost pentru condamnarea acestuia, iar Ioana Bogdan a votat pentru achitare.
Totodată, magistraţii au dispus menţinerea masurilor asiguratorii şi confiscarea sumei de 500.000 de euro de la fostul ministru de Interne.
Valeriu-Roger Niţescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.
ICCJ a mai dispus achitarea fostului prefect de Buzău, Bigiu Marian Cristinel, pentru infracţiunea de spălare de bani, dar şi a afaceristului Gheorghe Doloiu.

Motivarea iniţială

Înalta Curte a explicat de ce i-a condamnat pe David şi pe Niţescu pentru fapte de corupţie.
„În aprecierea gradului de pericol social al faptelor comise, Curtea va avea în vedere circumstaţele în care inculpaţii au acţionat, aceştia influenţând decizia unui înalt funcţionar public nu doar în beneficiul denunţătorului, ci şi al propriei persoane, sens în care s-au prevalat de ascendentul politic şi guvernamental pe care îl aveau faţă de prefectul judeţului Buzău pentru a obţine importante foloase necuvenite”, explica Înalta Curte.

„Inculpaţii au văzut în interesul denunţătorului de a obţine emiterea titlului de proprietate o sursă de îmbogătire pentru ei, dijmuind profitul obţinut de acesta în urma vânzării terenurilor”, mai motivează judecatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS