22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriză de ser antiviperin în spitalele din România

Criză de ser antiviperin în spitalele din România

În spitalele din România nu există fiole de ser antiviperin care să fie în termenul de valabilitate. Ultimul lot livrat unităţilor medicale a expirat în 31 mai, iar de atunci, deşi au fost trimise comenzi, acestea nu au fost onorate, scrie Mediafax.

De aproape o lună, aproape niciun spital din România nu are doze de ser antiviperin valabile. Ultimul lot care a fost distribuit către unităţile medicale a expirat în 31 mai, iar de atunci, deşi s-a făcut un necesar prin Direcţiile de Sănătate Publică şi au fost plasate comenzi către Unifarm, compania încă nu le-a livrat, deşi ar avea doze pe stoc, însă se aşteaptă autorizaţia de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Iași

La cea mai mare unitate de primiri urgenţe din Moldova nu există ser antiviperin. „Este făcută comandă la depozitul central şi nu e onorată de foarte mult timp, de câteva luni. Deci, în principiu nu avem. Dozele pe care le aveam au expirat la sfârşitul lunii mai”, a declarat Ovidiu Popa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.

Suceava

Nici la Spitalul Judeţean Suceava nu există fiole de ser. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale a declarat că s-a făcut comandă.

„Din lotul expirat mai avem, dar nu îl folosim dacă e expirat”, a spus Mircea Macovei, directorul medical al SJU Suceava.

Neamţ

La Spitalul Judeţean din Neamţ nu au ajuns fiole noi, însă managerul unităţii susţine că mai are trei pe care le poate folosi, chiar dacă termenul de valabilitate a fost depăşit.

„În momentul actual avem trei fiole, data de expirare 31 mai 2019. Mai pot fi folosite pentru că la forumul naţional de la Bucureşti, cu doamna ministru, ne-a informat că s-au verificat la Controlul Medicamentului, la societatea naţională şi au valabilitate încă două luni. O fiolă se află în UPU şi două sunt pe maşina de intervenţie”, a precizat Codrut Munteanu, managerul Spitalului Judeţean Neamţ.

Situația esre similară și la Sibiu, Cluj, Alba, Covasna, Hunedoara, Mureș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS