Acasă Actualitate Cum tratezi muşcăturile de insecte

Cum tratezi muşcăturile de insecte

-

Vara este anotimpul vacanţelor la mare sau la munte şi al plimbărilor prin natură. Şi cum umezeala şi căldura fac casă bună pentru insecte, ne putem alege cu o înţepătură de ţânţari, căpuşe, albine, păianjeni sau viespi. Este important să le recunoaştem, ca să acţionăm şi să punem în aplicare câteva măsuri simple de îngrijire.

Albina şi viespea sunt insecte care, în urma înţepăturii, pot provoca şoc anafilactic, situaţie care necesită tratament de urgenţă. După înţepătură, albina îşi lasă acul în care are ataşat sacul de venin în piele, pe când viespea este mult mai agresivă. Ea poate înţepa în mai multe locuri şi nu-şi lasă acul. Pentru a calma dureroasa înţepătură de albină, mai întâi trebuie să elimini acul cu o pensetă, notează clicksanatate.ro. Apoi, trebuie să cureţi bine zona cu apă şi săpun, după care să aplici comprese reci sau gheaţă înfăşurată într-un prosop de bumbac. Ca să atenuezi durerea, poţi lua paracetamol sau ibuprofen, iar pe zona cu înţepătură aplică o loţiune cu calamină. Dacă eşti alergic la veninul albinelor sau viespilor ori dacă în urma înţepăturii te confrunţi şi cu frisoane, tulburări de echilibru, mergi de urgenţă la medic!

Ţânţarii transmit boli grave

De regulă, înţepătura ţânţarilor provoacă o simplă mâncărime, însă sunt specii care pot transmite boli grave, precum malarie, febră galbenă, febră West Nile, encefalită etc. Femelele sunt cele care „atacă” pentru că au nevoie de sânge ca să extragă proteinele necesare maturizării şi depunerii ouălor. Muşcătura lasă în urmă pete mici, roşii, care dau senzaţia de mâncărime. Ca primă măsură, spală bine zona afectată cu apă şi săpun. Durerea şi mâncărimea se estompează dacă aplici gheaţă înfăşurată într-un prosop. Dacă după trei zile de la înţepătură, te confrunţi cu dureri de cap, diaree, vărsături, inflamarea ganglionilor limfatici, mergi cât mai repede la medic.

Mare grijă la căpuşe!

Extrem de mici, căpuşele se hrănesc cu sângele patrupedelor şi al oamenilor şi pot fi purtătoare de virusuri, provocând encefalită, boala Lyme, febră butonoasă. Muşcătura de căpuşe nu doare, căci în momentul atacului, acestea eliberează o substanţă cu efect anestezic. Peste câteva ore, apare pe piele o pată roşie care se extinde circular. Aceasta se poate manifesta şi la o lună după înţepătură. După fiecare ieşire la iarbă verde, examinează-ţi cu atenţie pielea şi scalpul. În cazul în care căpuşa nu este ataşată, o poţi îndepărta la duş, cu apă şi săpun. Dacă este înfiptă în piele, nu încerca să o înlături singur. Mergi la spital pentru asta. Ţinând cont de cum arată căpuşa şi rana, medicul va indica sau nu analize şi tratament antibiotic. Profilaxia poate fi începută până la cel mult 72 ore de la îndepărtarea căpuşei.

Ce faci dacă te-a muşcat un păianjen

Majoritatea muşcăturilor de păianjen sunt inofensive, cauzând pete minuscule, roşii pe piele, care uneori sunt dureroase şi dau senzaţia de mâncărime. După ce ai spălat bine zona cu apă caldă şi săpun, pune comprese reci. Pentru diminuarea roşeţei şi pruritului, sunt indicate antihistaminicele administrate oral, spray-uri cu anestezice locale şi loţiuni calmante. Atenţie! Acestea nu se recomandă copiilor fără consultul medicului. În cazul în care suspectezi că ai fost muşcat de un păianjen veninos, mergi cât mai repede la medic! Totodată, senzaţiile de leşin, umflarea gurii sau gâtului, dificultăţile de respiraţie reprezintă o urgenţă medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Nativii Berbec au noroc în afaceri astăzi. Dacă aveți propria companie, s-ar putea să încheiați un contract important care vă poate...

Pedepse cu suspendare pentru fraudarea APIA Dolj

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au început, ieri, judecarea apelului formulat de inculpaţii dintr-un dosar privind fraudarea fondurilor europene

UCB a decis suspendarea cursurilor pentru o săptămână

Universitatea „Constantin Brâncuși“ (UCB) din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor pentru o săptămână, după ce o studentă care a revenit din...