24 C
Craiova
miercuri, 7 iunie, 2023
Știri de ultima orăActualitateÎncepe reuniunea Consiliului European: Discuţiile vizează conducerea instituţiilor UE

Începe reuniunea Consiliului European: Discuţiile vizează conducerea instituţiilor UE

Astăzi începe reuniunea Consiliului European. Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la această reuniune, la Bruxelles. Acolo vor fi discuţii despre numirile pentru posturile de conducere în instituţiile europene, scrie Mediafax. De asemenea, se va discuta despre adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024 şi bugetul multianual al Uniunii, informează Preşedinţia.

„Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii se referă, în principal, la aspecte legate de numirile pentru posturile de conducere în instituţiile europene pentru noul ciclu instituţional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe. De asemenea, la reuniunea Consiliului European vor fi abordate propunerile de recomandări specifice de ţară pentru anul 2019 elaborate de Comisia Europeană, recomandări care urmează să fie adoptate în cursul lunii iulie”, precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, liderii statelor membre UE vor discuta şi ultimele evoluţii în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE.

Vineri, 21 iunie preşedintele va participa şi la Summitul EURO+, în format extins.

Şeful statului va face atunci, la finalul celor şase luni de preşedinţie a României la Consiliul UE, o prezentare a rezultatelor obţinute în implementarea obiectivelor stabilite de către Consiliul European.

Următorul ciclu instituţional, între 2019 şi 2024

„Liderii europeni urmează să aprobe Agenda Strategică a Uniunii pentru următorul ciclu instituţional, 2019-2024. Documentul oferă cadrul şi orientările generale pentru ghidarea funcţionării instituţiilor europene, precum şi pentru conturarea unui răspuns consolidat al Uniunii în noul context internaţional. Preşedintele României va sublinia că statele membre trebuie să rămână unite în eforturile de adoptare şi implementare a Agendei Strategice, aşa cum este reflectat în cele 10 angajamente din Declaraţia de la Sibiu”, mai arată sursa menţionată.

În ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual post 2020, liderii europeni vor discuta despre calendarul şi etapele viitoare de parcurs în procesul de adoptare a viitorului buget al Uniunii.

„În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va face o evaluare a progreselor obţinute de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene în acest domeniu, exprimând speranţa că eforturile semnificative depuse de ţara noastră vor contribui la obţinerea, în timp util, a unui viitor acord”, conform sursei citate.

Preşedintele va face referire şi la relaţiile externe. Acesta va arăta că România „sprijină ferm continuarea şi consolidarea angajamentului Uniunii în cadrul Parteneriatului Estic. Acesta este un parteneriat de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană”, mai notează reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale.

Ca urmare a rezultatelor la alegerile europarlamentare, o nouă conducere a instituţiilor europene, precum Comisia Europeană şi Parlamentul European, va fi stabilită la Bruxelles. În discuţie sunt şi candidaţii grupului parlamentar european care a câştigat alegerile, anume Partidul Popular European.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS