8.4 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăActualitateDeputatul Mihai Voicu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Deputatul Mihai Voicu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat, joi, pe deputatul PNL Mihai Voicu la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Decizia nu este definitivă. Voicu este acuzat de DNA că le-a impus membrilor de partid să plătească pentru campania electorală dacă voiau să candideze pe un loc eligibil.

„Condamnă pe inculpatul Voicu Mihai Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. (…) Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, se arată în minuta Înaltei Curți. Decizia poate fi contestată, informează Mediafax.

Ce spun procurorii

Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA. În calitate de președinte al PNL Dolj și vicepreședinte al PNL, a impus membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare. În acest sens a beneficiat de ajutorul lui Mogoș Dan Lucian Ștefan (secretar general). Voicu și-ar fi folosit influența și autoritatea obligând membrii de partid să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale. Acest lucru pentru a putea candida de pe un loc eligibil.

Sumele vehiculate

„Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 de lei) în valoare totală de 290.450 de lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 de lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 de lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA.”, preciza DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS