11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrama, surpriza de la evaluarea naţională

Drama, surpriza de la evaluarea naţională

Drama a fost ieri surpriza de la evaluarea naţională, la limba şi literatura română. Elevii din Craiova au spus, la ieşirea din sălile de examen, că nu se aşteptau să aibă un asemenea subiect.

Absolvenţii de gimnaziu au susţinut, ieri, evaluarea naţională la limba şi literatura română. La nivelul judeţului Dolj nu au fost înregistrate incidente, iar prezenţa a fost de 93%. „Nu a fost niciun elev eliminat. Examenul s-a desfăşurat în bune condiţii, în cele 155 de unităţi de învăţământ, care şcolarizează elevi de clasa a VIII-a. Pentru a susţine acest examen s-au înscris să participe 4.533 de elevi. A fost prezenţă foarte bună, de 93%“, a spus inspectorul şcolar general Monica Sună. De la acest examen au lipsit 321 de elevi din cei înscrişi.

Ce subiecte au avut elevii


Ca şi subiecte, la prima parte elevii au avut un text la prima vedere din opera „Ultima cursă“, scrisă de Horia Lovinescu. Pe marginea textului dat au avut formulate mai multe cerinţe. Una dintre cerinţe a fost să realizeze o compunere în care să demonstreze că textul dat aparţine genului dramatic. La cel de al doilea subiect a fost un fragment scris de Adina Nelega, „A fost odată un scriitor foarte încăpățânat“. La acest subiect, elevii au avut de menționat modul și timpul unor verbe din textul dat, funcția sintactică a unor cuvinte, transcrierea unei propoziții principale și a unei subordonate. De asemenea, au avut şi construirea unei fraze cu două propoziții – o subordonată completivă directă, introdusă prin conjuncția „dacă“. La ultimul subiect, elevii au avut de redactat o narațiune de 150 – 300 de cuvinte despre o întâmplare petrecută acasă sau la școală în timpul unei activități de lectură.

Drama, surpriza de la primul subiect

La ieşirea din săli, candidaţii din Craiova au spus că drama, de la primul subiect, a fost surpriza de la evaluarea naţională.

„Cel mai greu a fost primul subiect la care am avut o operă din genul dramatic, pentru că nu prea m-am pregătit. Cel mai uşor a fost să găsim sinonime la nişte cuvinte. Sper la un 8 – 8,50. Cu media pe care o voi obţine vreau să optez pentru Colegiul „Ştefan Velovan”, clasa de filologie“, a spus Iulia Ghiluţă, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.

Au fost şi elevi care au reuşit să răspundă la toate cerinţele.


„Nu mă aşteptam să fie dramaticul, dar nu este ceva foarte greu. Subiectele au fost din materie, nu a fost nimic ieşit din comun. La prima parte am avut un text din opera „Ultima cursă” a lui Lovinescu. La ultima parte a fost o compunere despre o întâmplare petrecută în timpul unei activităţi de lectură. Mi s-a părut uşor. A fost ceva ce am făcut şi am exersat. Sper să fie bine, chiar mai bine decât la simulare. Atunci am luat 9.60. A fost bine şi acolo. Diferenţa este că acum am fost mai atentă, am vrut să mă verific să nu mai sar peste exerciţii. Mă aştept să iau peste 9.70 pentru că vreau să optez pentru Colegiul Naţional „Elena Cuza”. Aş vrea să studiez profilul ştiinţe sau ştiinţe – limba germană“, a spus Ana Maria Gheorghe, elevă de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.

Mai dificil ca la simulare


Candidaţii au comparat subiectele cu cele de la simulare. „Nu ne aşteptam să avem subiect din genul dramatic. Cred că a fost şi cel mai greu subiect. Cel mai uşor a fost ultimul subiect cu compunerea, pentru că puteam să scriem mai mult. A fost cam la fel ca la simulare, aş zice chiar un pic mai greu acum. Mă aştept la un rezultat bun, un 9,50“, a spus Alexandra Ghinescu.

Candidaţii vor reveni, joi, în bănci pentru a susţine proba scrisă la matematică.
Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor afişa pe 25 iunie, până la ora 12.00. Media generală obținută în cadrul evaluării naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS