14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe

Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe

Dacian Cioloș este noul președinte al Renew Europe, a anunțat, pe Facebook, Alin Cristian Mituță, membru PLUS. Renew este un nou grup de centru din Parlamentul European. Acesta reunește forțe liberale și progresiste, succesor al fostului grup ALDE Europa.

Liderul PLUS era favorit la obținerea acestei funcții în grupul politic european. În acesta este membră și formațiunea lui Emmanuel Macron ”În mișcare”. Cioloș a devenit principalul concurent pentru șefia grupului. Asta după ce, joia trecută, Nathalie Loiseau, lidera eurodeputaților de pe lista pro-Macron, a renunțat la candidatură.

Cioloș devine primul politician din estul Europei care preia președinția unui grup important Parlamentul European, scrie Hotnews.

Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, nu a fost acceptată în Renew Europe.

Despre Dacian Cioloş

Dacian Julien Cioloș (născut pe 27 iulie, 1969, Zalău, România) este un politician român, de profesie inginer horticultor. El a deținut funcția de prim-ministru al României din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017. Anterior, el a ocupat funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene între 2010 și 2014. În ianuarie 2019 a fost ales președinte al Partidului Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), scrie wikipedia.ro.

Dacian Cioloș a intrat pe scena politică în ianuarie 2005 când a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.[4] Deși nu făcea parte din niciun partid politic, în perioada mai–octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.

Prim-ministru


În octombrie 2007, Dacian Cioloș a fost propus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru ocuparea funcției de ministru al Agriculturii în locul lui Decebal Traian Remeș. Acesta a demisionat în urma unor acuzații de trafic de influență. Pe 10 noiembrie 2015, Cioloș a fost desemnat prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis. Acest lucru se întâmpla la șase zile după demisia premierului Victor Ponta. Cioloș a propus un cabinet tehnocrat format din 21 de membri, o treime dintre aceștia femei.

În decembrie 2017, Dacian Cioloș a anunțat că din Platforma România 100 se va desprinde un partid politic.Trei luni mai târziu, Cioloș a pus bazele Mișcării România Împreună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS