19.6 C
Craiova
sâmbătă, 6 iunie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Fraude pe telefonul mobil. Cum le recunoști și cum te poți apăra

Fraude pe telefonul mobil. Cum le recunoști și cum te poți apăra

Fraude pe telefonul mobil.Cazurile de fraude prin intermediul telefoanelor mobile s-au înmulțit. Tot mai mulți utilizatori primesc SMS-uri prin intermediul cărora li se cer sau li se oferă bani, scrie GadgetReport.ro.

Reprezentantii companiilor de telefonie mobilă susţin că fraudele de tip phishing sunt cel mai des întâlnite. Cei care le comit se prezintă drept reprezentanţi ai furnizorilor.
Aceştia solicită informaţii cu caracter confidenţial, reîncărcări de conturi PrePay sau transfer de bani. De asemenea, poate fi vorba şi de castiguri la aşa-zise concursuri. Pentru a se intra în posesia acestora, clienţilor li se solicită reîncărcarea unor cartele prepaid.

Ce trebuie sa faceti daca sunteti victima unei astfel de fraude?

În primul rând, clienţii nu trebuie să divulge persoanelor străine sau care se recomandă ca angajaţi ai companiei de telefonie mobilă date confidentiale, precum parole. De asemenea, să nu dea curs invitaţiilor de a achiziţiona cartele prepaid sau de a comunica codurile de reîncărcare.

La rândul lor, reprezentanţii companiilor recomandă clienţilor să verifice informaţiile înainte să răspundă oricăror solicitări. Acestea pot face referire la premii consistente din partea companiei, în schimbul unor sume de bani sau coduri de reîncărcare. Totodată, nu trebuie să fie furnizeze alte date confidentiale (cod numeric personal, conturi bancare, parole, coduri de reincarcare etc).

ANAF, avertisment privind SMS-urile

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a avertizat, în urmă cu câteva zile, asupra unei posibile fraude. Instituţia a semnalat că persoanele fizice recepţionează sms-uri sau email-uri, în care sunt informaţi că pot primi bani de la Fisc.

„Persoanele sunt sfătuite să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora. Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite şi, totodată, le reamintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro !”, precizează instituţia într-un comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Live / Universitatea Craiova – FC Viitorul, scor 0-1....

min. 28: Malcom Edjouma a șutat periculos...

ȘTIRI GdS

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților. Ce nu trebuie...

În sâmbăta dinaintea Rusaliilor sunt prăznuiți Moșii de Vară, iar în toate bisericile ortodoxe sunt oficiate slujbe pentru pomenirea tuturor celor care...

Joe Biden, aproape să fie desemnat candidatul Partidului Democrat...

Fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat vineri victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care va participa la alegerile prezidenţiale din...

Live / Universitatea Craiova – FC Viitorul, scor 0-1....

min. 28: Malcom Edjouma a șutat periculos de la distanță, dar mingea a trecut puțin peste poarta lui Popică.

Președintele Braziliei amenință cu retragerea țării din OMS

Preşedintele Jair Bolsonaro a ameninţat vineri să retragă Brazilia din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după exemplul omologului său american Donald Trump,...

Ciolacu, atac la PNL după ratingul de țară negativ

Marcel Ciolacu, președintele interimar PSD, a lansat, pe pagina sa de Facebook, critici la adresa guvernului Orban după ce ratingul României a...

Ediția din 2020 a turneului de la Luxemburg a...

Ediţia din acest an a turneului de tenis de la Luxemburg, din circuitul WTA, care urma să aibă loc între 19 şi...