19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar 10 % din străzile Craiovei au canalizare pluvială

Doar 10 % din străzile Craiovei au canalizare pluvială

De ce se inundă străzile Craiovei, atunci când se inundă? Este întrebarea multor craioveni când se trezesc cu strada plină cu apă, provenită de la precipitaţii. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori plouă, şi pe lângă străzi, locuitorii urbei se pomenesc pe neaşteptate cu gospodăriile inundate. Nu se întâmplă doar în cartierele mărginaşe ale oraşului, ci chiar pe străzi centrale, unde apa bălteşte pe întreg carosabilul.

Craioveanul de rând nu are altă variantă decât să-şi pună cizmele de cauciuc şi să înjure cu năduf, să cheme pompierii să scoată apa din curţi şi furnizorul de apă şi canal al oraşului să „tragă“ apa de pe străzi. Şi mai nou, acelaşi furnizor să monteze geigere pentru eliberarea străzilor de apa acumulată în urma ploilor, chiar în perioada de avertizare meteo de cod galben sau portocaliu de precipitaţii. Cam aşa au stat lucrurile în această primărvară şi început de vară în Craiova.


Şi să nu uităm de „celebrele“ inundaţii de la pasajul din Bariera Vâlcii şi Pasajul Universităţii, din anii trecuţi. Compania a găsit şi ţapul ispăşitor, craiovenii racordaţi ilegal la canalizarea menajeră cu conducte care să preia din propriile curţi apa pluvială.

Stradă din Craiova fără canalizare

„Pentru eliminarea apelor meteorice și a efectelor acestora de pe proprietăți private (gospodării și incinte) un număr semnificativ de utilizatori descarcă apele meteorice prin racordul de canalizare menajeră aferent imobilului, fapt ce nu poate fi controlat de operator deoarece nu are acces la imobile cu regim juridic – domeniu privat“, se arată într-un răspuns venit din partea CAO.

Şi, de ce nu, şi precipitaţiile au partea lor de vină, că sunt abundente.

„La ploi torenţiale cu intensitate şi durată mare, reţeaua de canalizare intră sub presiune refulând prin căminele de vizitare, fenomen produs în general în zonele joase ale oraşului.

Strada Fermierului

Craiova, canalizare pluvială pe 86 de străzi din cele peste 800

Furnizorul a investit şi reinvestit în reţelele de apă ale oraşului şi în canalizarea menajeră, iar pe cea pluvială a lăsat-o mai la urmă. Cu alte cuvinte, canalizarea care preia apa meteorică este un fel de Cenuşereasă a sistemului de apă şi canal. Motivul poate fi că aceasta din urmă aduce mai puţine încasări la bugetul Companiei, apa pluvială nemaifiind taxată în facturile craiovenilor. La acest moment, ditamai municipiul are canalizare pluvială doar pe 86 de străzi din cele peste 800. Se mai salvează, ce-i drept, cu canalizarea mixtă (unitară), un amestec de canalizare menajeră cu pluvială, pe 801 străzi.

„Reţeaua publică de canalizare a municipiului Craiova face parte din patrimoniul public al municipiului Craiova. Aceasta este mixtă şi se compune din colectoare de canalizare în sistem separativ destinate transportului apelor uzate menajere sau apelor meteorice şi în sistem unitar destinate transportului în comun a celor doua categorii enumerate. Lungimea reţelei de canalizare mixtă din Craiova, aflată în administrarea operatorului serviciului de canalizare, Compania de Apa Oltenia SA, are o lungime de 580,22 km.
La ploi torenţiale cu intensitate şi durată mare, rețeaua de canalizare intră sub presiune refulând prin căminele de vizitare, fenomen produs în general în zonele joase ale oraşului“, se precizează în răspunsul CAO


Ar mai fi o întrebare, ce se întâmplă pe străzile recent asfaltate, unde nu există nici canalizare pluvială sau menajeră şi apa bălteşte săptămâni întregi? Ca să nu mai vorbim de străzile de pământ al oraşului.

Craiovenii vor plăti mai scump apa şi canalul de la 1 iulie
Craiovenii vor plăti mai scump apa şi canalul de la 1 iulie

Craiovenii vor plăti mai scump apa şi canalul de la 1 iulie

Craiovenii vor plăti mai scump, începând de la 1 iulie 2019, apa furnizată de Compania de Apă. Furnizorul anunţă creşterea tarifelor la apă şi canal conform strategiei de tarifare aprobată prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.
Preţul pentru apa potabilă produsă transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,14 lei/mc fără TVA, iar tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,05 lei/mc făraTVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS