Acasă Actualitate Pistolul cu care Van Gogh ar fi vrut să se sinucidă va...

Pistolul cu care Van Gogh ar fi vrut să se sinucidă va fi vândut la licitaţie la Paris

-

Pistolul marca Lefaucheux pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a-şi pune capăt zilelor, în 27 iulie 1890 la Auvers-sur-Oise, va fi scos la licitaţie miercuri la Paris la Hotelul Drouot, informează Agerpres, citând AFP.

Casa de licitaţii AuctionArt – Rémy Le Fur va scoate la vânzare acest pistol de tristă amintire cu calibrul de 7 mm . Deşi autentificarea armei nu a fost oficial stabilită, provenienţa sa este considerată serioasă.

Pistolul este estimat la între 40.000 şi 60.000 de euro.

Și-a tras un glonț în piept

La 27 iulie 1890, celebrul pictor olandez care se instalase în Auvers-sur-Oise, ar fi ieşit la o plimbare pe câmp. Pictorul se afla în atenţia medicului Paul Gachet pentru tulburările sale psihice. Van Gogh, care închiriase o cameră la o pensiune, se afla în culmea carierei sale pictând un tablou pe zi.

În plimbarea sa de duminică, pictorul şi-ar fi ridicat cămaşa. El şi şi-a tras un glonţ în piept cu acest pistol, împrumutat de la gazdă. Pistolul i-a căzut însă din mână, iar Van Gogh a leşinat. El s-a trezit la căderea nopţii, rănit, şi s-a întors la pensiune. În pofida îngrijirilor doctorului său, Van Gogh a murit după două zile de agonie.Arma ar fi fost găsită în 1960, de un cultivator şi ar fi fost predată familiei actualului proprietar al hanului din Ravoux. Pistolul vizibil degradat a fost atârnat deasupra tejghelei. Arma a fost cedată Muzeului Van Gogh din Amsterdam în 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS