9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit cineastul italian Franco Zeffirelli

A murit cineastul italian Franco Zeffirelli

Marele regizor italian Franco Zeffirelli a murit sâmbătă, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Roma, transmite Hotnews.

Franco Zeffirelli „s-a stins în pace după o lungă boală, care s-a agravat în ultimele luni”, scrie presa italiană, citând surse din familia regizorului.
Regizor, scenarist, producător, Franco Zeffirelli a semnat peste 20 de lung-metraje în cariera sa, lucrând cu numeroase staruri hollywoodiene. Printre acestea se numără Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway și Jon Voight.
Zeffirelli era adeptul unui cinematograf al esteticii, studiat după maestrul său Luchino Visconti și inspirat din capodopere ale literaturii engleze și ale operei.

Cel mai cunoscut film al său este „Romeo și Julieta” (1968), o adaptare după Shakespeare, din opera căruia a mai adus pe marile ecrane „Hamlet” (1992, cu Mel Gibson și Glenn Close) și „Femeia îndărătnică” (1967, cu Elizabeth Taylor și Richard Burton). Această fidelitate pentru Shakespeare i-a adus în 2004 titlul de „Sir” în Anglia.

Dincolo de cinema, a pus în scenă circa 30 de piese de teatru și opere.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS